Филтер

Правила понашања у школи

Ускрс

Свим ученицима желимо срећан Ускрс

Ускрс (2)

Срећан Ускрс свим ученицима и њиховим родитељима

Уџбенички комплети

Општинска смотра рецитатора „Песниче народа мог“

 Ученици наше школе учествовали су на 47. oпштинској смотри рецитатора „Песниче народа мог“која је одржана 18. марта 2016. године у Ковину. Организатор смотре је Центар за културу Ковин, а покровитељ смотре Општина Ковин. Селектор смотре био је Александар Волић, редитељ из Београда. На смотри је учествовало 28 ученика млађег узраста и 28 ученика средњег узраста. Нашу школу су представљали следећи ученици: Анђела Игњатовић- 3.разред, Сара Бјелајац- 4.разред, Софија Савић- 4.разред, Ања Новичић-5.разред, Борис Енча- 5. разред, Марија Шебаљ-6.разред и Давид Чолак-8.разред. Сваки ученик је добиоЗахвалницу за учешће на смотри, ученица Ања Новичић,5.разред је добила Похвалу, а ученици Софија Савић, ученица 4. разреда и Борис Енча, ученик  5.разреда,пласирали су се на Зонску смотру рецитатораи добили суДиплому за постигнут успех.Захвалнице, похвале и дипломе ученицима  је доделио Савез аматера Војводине и Центар за културу Ковин. Зонска смотра рацитатораодржаће се 8.априла 2016. године у Ковину.


 

Трибина „Инклузија у пракси“

 Дана 16.03.2016.године у организацији Друштва учитеља Ковина, СУРС-а и ЦК Ковин у сали Црвеног крста у Ковину одржана је трибина на тему  „Инклузија у пракси“на којој су,поред осталих, учествовали и чланови Друштва учитеља Ковина из наше школе. Скуп је отворила председница ДУКО Маја Поповић, а присутнима се обратила председница УО Савеза учитеља Републике Србије Наташа Николић Гајић, затим представник Интерресорне комисије Ковин Гордана Антанасијевић Вакић, психолог, представник Црвеног крста Ковин Фара Велинка, родитељ детета које се образује по ИОП-у и ученици који су говорили о инклузији. Примери добре праксе који су презентовани имали су за циљ да прикажу како се инклузија спроводи у пракси, односно на који начин се обезбеђује додатна подршка  деци којој је услед социјалне ускраћености, сметњи у развоју, инвалидитета и других разлога потребна додатна подршка у образовању и васпитању , како би постигли пуно друштвено учешће у свим сферама живота и реализовали своја права.

Пословник о раду Школског одбора 2016

Статут школе 2016

Војна гимназија

Обавештавамо ученике осмих разреда да је у току   К  О  Н  К  У  Р  С
за пријем кандидата за ученике Војне гимназије


У школској 2016/2017. години извршиће се пријем 120 кандидата мушког и женског пола за ученике првог разреда Војне гимназије.

Кандидати треба да испуњавају опште и посебне услове конкурса.

ОПШТИ УСЛОВИ
– да су држављани Републике Србије;
– да су здравствено способни за школовање, што утврђује надлежна војнолекарска комисија;
– да се против њих не води кривични поступак или поступак због кривичног дела за које се гони по службеној дужности, односно да нису осуђивани за таква дела казном затвора у тра-јању дужем од шест месеци или казном малолетничког затвора, или им није изрицана заводска мера.

ПОСЕБНИ УСЛОВИ
– да су рођени 2000. године или касније;
– да су завршили V, VI и VII разред и прво полугодиште VIII разреда, односно VIII разред основне школе, и при томе постигли најмање врло добар просечан општи успех школовања,
– да у свим разредима школовања из владања имају најмање оцену 4 (врло добар).
Кандидати који испуњавају опште и посебне услове конкурса, подлежу провери физичке способности, провери знања из математике и српског језика, психолошкој процени, медицинско-здравственој процени и безбедносној провери.

Кандидати подносе пријаву територијалном органу Регионалног центра Министарства одбране на територији сталног места боравка.

Кандидат уз пријаву прилаже:

– оверену фотокопију уверења о држављанству Републике Србије;
– оверену фотокопију извода из матичне књиге рођених;
– потврду надлежног органа да се против кандидата не води кривични поступак или поступак због кривичног дела за које се гони по службеној дужности, односно да није осуђиван за таква дела казном затвора у трајању дужем од шест месеци или казном малолетничког затво-ра, односно да му није изрицана заводска мера;
– оверене фотокопије сведочанстава V, VI, VII и VIII разреда основне школе за кандидате који су завршили основну школу, а за кандидате ученике VIII разреда оверене фотокопије сведочанстава V, VI и VII разреда основне школе и уверење – потврду основне школе о оценама на крају полугодишта VIII разреда.

Конкурс је отворен од 15. фебруара до 31. марта 2016. године.

Опширније на сајту: www.gimnazija.mod.gov.rs

Шта знаш о саобраћају

 
 
 

„Шта знаш о саобраћају“

Ауто-мото савез Србије ове године по 45. пут организује традиционалнотакмичење ученика основних школа "Шта знаш о саобраћају"Оно се одржава као званично такмичење Министарства просвете, науке и технолошког развоја, а уз подршку Друштва наставника техничког образовања Србије и Министарства просвете науке и технолошког развоја, Министарства унутрашњих послова, школа и спонзора.
Такмичења на наивоу школа се одржавају  до 31. марта2014.године.
Ученици су, према правилнику, подељени у три старосне групе и такмиче сеу теоријском делу, решавањем саобраћајних тестова, као и у вожњи бицикала на полигону спретности, односно на полигону који симулира саобраћајне ситуације са којима се срећу у свакодневном животу.
У нашој школе је 28.03.2014.године одржано школско такмичење од укупног броја ученика, 16 се пласирало за такмичење на Општинском нивоу које ће се одржати 12.априла 2014.године у Ковину. Награде за ученике који буду освојили прво, друго односно, треће место су бицикл, ролери и лопта. Срећно!!!
   Мирјана Јањић Тодоровић и Даниела Главонић   

 
                                                                                                                                                   

 

Сат за нашу планету

 
 
 

Од стране Светског фонда за природу најављена је акцијапод називом „Сат за нашу планету 2014. Ова кампања се одржава по осми пут у свету, а шести пут у Србији. Циљакције је да се што већи број људи укључи и тиме допринесе очувању планете.
У суботу, 29. марта
у 20.30 часова ће на сат времена школе, јавне институције, установе широм наше земље искључити расвету и на тај начин послати порукуда ипак можемо нешто предузети како бисмо ублажили климатске промене, а истовремено и скренули пажњу на последице прекомерне потрошње ограничених природних ресурса. Наша школа ће по први пут ове године учествовати у овој акцији.

 

 

Обавештење

Обавештавање ученика шестог разреда и њихових родитеља о

Тестирању 02.04.2012. у 10ч

Поштовани родитељи и ученици,

Најмање три дана пре реализације, у обавези смо да вас обавестимо о пробном тестирању и да објаснимосврху ове активности.

- пробни тест је прилика да се ученици благовремено упознају са редоследомкорака и обавезама у вези са увођењем трећег теста на завршном испиту,

− на пробном тесту ученици ће имати прилику да виде за њих непознатезадатке и да провере своје знање у одређеним предметима,

− резултати са комбинованог теста не претварају се у оцене ученика и неслуже за оцењивање ученика,

− резултате тестирања наставници ће користити у планирању активности задаље припремање ученика за завршни испит,

− ученици ће тест решавати 120 минута у континуитету.

Музички таленти школе

Интервју са Јованом Младеновић, победницом такмичења ,,Први српски таленат"

Јована Младеновић, ученица одељења 8-2, поседује несвакидашње певачко и глумачко умеће. Одавно  је члан драмске, рецитаторске секције и школског хора. Природно, наставак свог школовања планира у овом смеру(победа на "Првом српском таленту" јој је осигурала упис у средњу уметничку школу"Artmedia" у Београду). Велика подршка и ослонац су јој родитељи и бескрајно им је захвална на томе.

«Дани ћирилице»

 

«Данићирилице» покренути су у Баваништу пре десет година сажељом да допринесу очувању српске културне баштине,језика и писма,песме и игре,старих заната,обичаја и православне вере.

Организатори «Данаћирилице» су Огранак Вукове задужбине у Баваништу и КУД «Аца Обрадовић» у сарадњи са Министарсвом просвете,Основномшколом »Бора Радић»Баваниште,Црквеном општином Баваниште,Активомжена «Дуга» и другим људима добре воље.

Турнир у малом фудбалу

 

МАЛИ ФУДБАЛ

Усреду, 14. марта, са почетком у 10 часова, били смо домаћини једне од две групе учесника општинског такмичења у малом фудбалу за дечаке. Након извученог жреба, кренуло се с игром.Било је укупно пет екипа (из Делиблата, Скореновца, Плочице, "Змајеве" школе из Ковина и школе домаћина- Мраморка) док су се такмичари из друге групе састали дан раније у ОШ "Бора Радић" у Баваништу, 13. марта. Играло се срчано, уз поклике узбуђених посматрача, а голман мраморачке школе Данило Радовић, ученик одељења 8-2 се одлично сналазио током оба полувремена финала са" Змајевцима", примивши само један гол. Меч је завршен резултатом 1:1 а након њега су, по правилу, уследили пенали који су нашим младим фудбалерима донели пораз од 3:2.

Преостаје још завршни, финални меч између школа у Баваништу и мајеваца" који ће одлучити овогодишњег победника у општини Ковин, кога потом очекује учешће на окружном такмичењу.

 

Данијела Станковић

Признање за одличан сајт

 

Покрајински секретаријат за образовање, управу и националне заједнице и

Центар за развој и примену науке, технологије и информатике, Нови Сад

Доделили су

ПРИЗНАЊЕ И НАГРАДУ ОСНОВНОЈ ШКОЛИ „САВА МАКСИМОВИЋ“

ЗА ОДЛИЧАН ШКОЛСКИ САЈТ

У оквиру Дана информатике у школама Војводине 2011.г.

Осми март са историјског аспекта

Са првим обележавањем Дана жена почело се не баш тако давне 1911. године у Аустрији, Немачкој, Швајцарској и Данској, да би 1917. године 8. март био признат као међународни празник. Овај дан је настао као дан борбе за економску, политичку и социјалну равноправност жена и мушкараца. У почетку то је била борба за гласачко право а у међувремену уведене су институције као што су трудничко боловање, ограничење рада жена у трећој (ноћној) смени, иста плата за исти рад, право избора...Иницијативу за тај празник дала је немачка феминисткиња и чланица социјалистичке странкеКлара Цеткин(1857- 1933).

Жене данас у многим земљама широм света, на жалост, још увек немају изједначена права са мушким полом. У најтежој ситуацији је женска популација уАфганистану, Јемену, Оману и Саудијској Арабији.

 

Осми март

ОСМИ МАРТ- МЕЂУНАРОДНИ ДАН ЖЕНА

У припремању осмомартовских изненађења за своје маме, баке и остале њима драге женске особе највреднији су били ученици нижих разреда. Они су протеклих дана заједно са својим учитељима с пуно труда правили тродимензионалне цветне честитке, лицидерска срца, украсна дрвца од жице и перлица као и друге занимљиве поклончиће пригодне за овај празник. Виши разреди су на часовима Грађанског васпитања израђивали интересантна светлуцајућа срца на штапићима а прелепо су уређени и школски панои који су овог пута обухватили и румунски празник Mărțișor и Дан заљубљених. Mărțișor се прославља 1. марта и најављује долазак пролећа, а 14. фебруар је дан сада већ традиционално резервисан за романтику. Дакле, наши ђаци су се одлично снашли у повезивању љубави и пролећа...

Латинске изреке

 

SUNT FACTA VERBIS DIFFICILIORA
Тежа су дела него речи

UNA HIRUNDO NON FACIT VER
Једна ласта не чини пролеће

AMICUS CERTUS IN RE INCERTA CERNITUR
Прави се пријатељ познаје у невољи

TEMPORA MUTANTUR NOS ET MUTAMUR IN ILLIS
Времена се мењају и ми се мењамо у њима

VULPES PILUM MUTAT NON MORES
Лисица длаку мења, а не ћуд.

SIMILIS SIMILI GAUDET
Сличан се сличноме радује

ALEA IACTA EST
Коцка је бачена

Часови и одмори

1. час 8.00 - 8.45

2. час 8.50 - 9.35

3. час 9.50 - 10.35

4. час 10.40 - 11.25

5. час 11.30 - 12.15

6. час 12.25 - 13.10

7.час 13.15 - 14.00

Почела сезона такмичења

У последњих неколико година, по неком неписаном правилу, млади физичари су отварали сезону такмичења, но ове школске године ту улогу је преузело општинско такмичење из географије и то само дан раније, 25. фебруара.

Акције Вршњачког тима

 Наша прва акција је била да се представимо ученицима , родитељима  и наставницима. picture 042

8. март

8mart_1Нижи разреди су са својим учитељима и наставницом енглеског језика Маријаном Ћулибрк неколико дана пред Дан жена организовали радионице на којима су израђивали прелепе честитке украшене шареноликим цвећем и срцима и друге интересантне поклоне којима ће првенствено обрадовати своје маме и баке.

МĂRŢIŞOR

martisorНаставница румунског језика Викторија Крничан је са ученицима нижих разреда који похађају овај предмет као изборни традиционално обележила 1. март, румунски празник који наговештава долазак пролећа.

Акција сакупљања лименки

  limenke_1Наша школа је пролећа 2009. године по први пут сазнала за акцију "Лименке сакупљај, околину сачувај" и октобра исте године пријавила учешће у њој. Ученици су са пуно елана и ентузијазма спроводили ову акцију заједно са својом наставницом Данијелом Станковић, непрекидно организујући радионице и трибине на ту тему. Свакодневно су доносили и убацивали лименке у специјалне контејнере добијене од организатора, укључујући и велику количину лимене амбалаже прикупљене у сеоској дискотеци "Don Paco".

Аудиција Б92

B92_1   У кабинету за ликовну и музичку културу је 15. марта за све ученике од 1. до 8. разреда који знају да плешу, лепо певају, играју фолклор или желе да постану успешни водитељи, одржана аудиција телевизијe B92. Било је заиста пуно деце која су желела да покажу свој таленат, малишана из нижих разреда очекивано највише, а стручни жири је изабрао само оне најдаровитије. Осталим ученицима, са присутнијом тремом, обећана је нова шанса догодине, када ће опет бити актуелан овај пројекат .

Kако је почело

Пројекат “Моја школа – школа без насиља” се заснива на низу акција и поступака са циљем да се смањи насиље у школи. На том путу свима у школи је потребно пуно подршке. Један од извора подршке су сами ђаци и њихови представници окупљени у ВТ – вршњачки тим.

 

ДАН ЗАЉУБЉЕНИХ

Dan_zaljubljenihВеома успешна са радња ученика који похађају Грађанско васпитање у вишим разредима и чланова Вршњачког тима наше школе видела се по ко зна који пут и кроз обележавање 14. фебруара- Дана заљубљених. У школском холу постављено је велико црвено срце у које су ученици уписивали поруке драгим особама а било је и предивних стихова љубави. У сандуче облепљено срцима могла су се убацити писамца која су касније прослеђена онима на која су била адресирана.

О РУМУНСКОЈ КУЛТУРИ И ТРАДИЦИЈИ

Ученици седмог и осмог разреда наше школе су у сарадњи са Војвођанским центром за људска права реализовали 1. марта 2010. године интересантан и веома маштовит час етно- час. Овај програм је осмишљен у оквиру "Етно- дана", који је део пројекта "Афирмација мултикултурализма и толеранције у Војводини".

ДИЛС пројекат

ОШ "Сава Максимовић" из Мраморка од маја месеца 2010. године активно спроводи разноврсне активности и успешно остварује садржаје осмишљене пројектом ДИЛС, чији је уједно и носилац.

Школска библиотека

Оно чиме се наша школа може похвалити је библиотека, прави бисер ризница стручне и белетристичке литературе, са великим бројем наслова школеске лектире. Она броји око 13.500 књига, а углавном је обогаћена донацијама родитеља и других добрих људи. Вредно је поменути донацију коју је учинила породица Сперњак, а то је едиција Српске књижевне задруге од око 550 књига протојереја и композитора Велимира Сперњака. У библиотеци има око 400 књига на румунском језику.