Мала школа са великим резултатима

Објављено понедељак, 07 март 2011 Аутор Викторија Крничан

Без обзира на мали број ученика и у ранијем периоду релативно слабу опремљеност наставним средствима, Основна школа „Сава Максимовић“ може се похвалити резултатима какве нису оствариле ни многе велике школе.

У старој Југославији (СФРЈ), женска шаховска екипа школе посебно се истиче  као троструки првак државе. У конкуренцији пионирки, шахисткиње су 1979. освојиле прво место на државном шампионату, а затим су одбраниле примат 1980. и 1981. године. Из ове екипе потекле су велике југословенске шахисткиње, сестре Славица и Весна Марков. У југословенским аналима, име Весне Марков забележено је као нова шаховска нада, а о њеним успесима снимљен је и документарни филм. ( Нажалост, Весна Марков је умрла 2003. године ). Сестра Весне Марков, Славица, данас живи у Сиднеју и после толиких година с љубављу игра шах, а листи освојених трофеја придружила је шампионат Аустралије и Новог Јужног Велса.

Дарко Рашић, као и мушка шаховска екипа, били су пионирски прваци Војводине 1980. Заслуге за бројне успехе наших шахиста припадају наставнику Николи Маркову, тадашњем руководиоцу шаховске секције школе.

За успешан пласман на многим такмичењима 80-их година, шаховска секција је добила низ признања, као и златан пехар Политике (као троструки првак Југославије). Весна Марков је за победе у акцији „Шах у школи“ добила „Политикин пехар“.

Лист Политика такође је доделио школи златну плакету 1981. године за дугогодишње успешно учешће у акцији „Школски час“.

Традиција бриљантних шахиста се наставља и последњих година. Међу нашим ученицима још увек има активних шахиста, међу којима су, садашњи средњошколци,  Милоје Ратковић, који је 2006. године освојио II место, а III место на републичком такмичењу. Ту су и Милован Ратковић, II место на војвођанском, као и Младен Дробњак, VI место на војвођанском нивоу, 2006. г.

Филмска секција школе 80-их година са својим филмовима и фотографијама освајала многе медаље на покрајинским такмичењима – сребрну медаљу на Фестивалу југославенског анимираног филма за децу ( за анимирани филм „Покајао се“) и златну медаљу за анимирани филм „Његов животни пут“, октобра 1981. године.

На Х јубиларном фестивалу аматерског филма „Жисел '80“ чланови фото-кино секције освојили су прву награду, добивши плакету „Златни сунцокрет“. Успеси фото-кино секције се нижу па је на савезном фестивалу у Косовској Митровици филм „Његов животни пут“ добио сребрну плакету и диплому. Телевизија Београд  је у оквиру „Пионирског биоскопа“ приказала ове филмове. Предводник младих филмаџија наше школе 80-их година био је Павле – Паја Трмчић.

Годинама уназад у школи су организовани у школи књижевни сусрети, а многи познати писци били су гости наше школе. Међу њима су: Мирослав Антић, Душан Радовић, Гроздана Олујић, Мира Алечковић, Десанка Максимовић, Драган Лукић, Градимир Стојковић, Саша Божовић ...

Почевши од 1976. године, када је Ранка Обућина постигла значајан успех на такмичењу аматера рецитатора Војводине, освојивши прво место, школа је успешна у рецитовању.   Наставници који су са својим ученицима годинама развијали традицију су: Дрина Васојевић, Лучија Наод, Драга Давид, Ана Тмушић, Родика Стеријан и Снежана Брзован, а данас су то и Драгана Пауновић и  Александра Паулица и Крничан Љиљана.Ученици који су последњих година постигли запажене резултате у овој области су: Кристина Стеријан, Марина Јанковић, Милан Кивић, Срђана Груба, Жарко Буљугић,  Николета Лазић, Бојана Дробњак, Душанка Томашевић, Миња Чуле, Ирена Крничан, Дарјан Буљугић...

Наставник српског језика, Дрина Васојевић, је годинама je успешно радила са ученицима који бриљирају у областима српске граматике, а њихови успеси забележени су на многим такмичењима - од зонског до републичког, где су увек у самом врху пласмана. Када бисмо набрајали општинска и међуопштинска освојена прва места, којих је на стотине, требало би више простора, али последњих година на републичком нивоу школа се може похвалити следећим резултатима: 2009. године 2. место – Нела Чуле, 5. и 6. место на такмичењу одржаном 2006. године -  Кристина Сочерију и Невена Савковић;  9. место 2003. године - Милена Мијуца; 6. место 1998. године  - Алмир Тахировић ( један од 200 најбољих студената БУ 2006. године ); 4. место 1992. Катарина Петков.

Међу ученицима наше школе, поред врсних граматичара, увек је било талената који су заузимали важна места међу најбољим песницима Војводине, а то су: Божидар Луковић, Оливера Секулић, Дијана Бокшан, Миљана Бошковић, Марина Јанковић, Марина Првуљ, Надежда Пејовић, Кристина Сочерију, Барбу Мануела, Кристина Стеријан, Нела Чуле...

Школа је учесник многих литерарно - ликовних конкурса разних тема: „Крв живот значи“, „Сунчана јесен живота“, „Тесла – бајка о струји“, 2006; „Сцена, маска, костим“, 2004; „Тихо шуме чемпреси Зејтинлика“, 2003, као и многих других. На литерарном конкурсу  „Шта сањам и шта ми се догађа“ у организацији Стубова културе, 2001., ученица наше школе, Кристина Стеријан, освојила је специјалну награду.

За ликовна надахнућа ученика данас је задужена Милица Илић, настављач рада Павла Трмчића и проф. Данице Титић.

Школа се може похвалити добрим познаваоцима историје, а на том пољу је задивљујућ успех наставника Јелене Дивнић, која је са својом екипом младих историчара учествовала на републичком такмичењу ( ученице осмог разреда Љиљана Иванковић и Мирјана Милићевић ).

Биолошка секција и њени такмичари били су врло успешни под руководством наставника Наде Мартиновић, а та традиција настављена је са доласком наставника Душке Мосуровић, те је школа успешна и на пољу познавања биологије. Наши млади билози више пута су учествовали на многим такмичењима, где су увек били у врху пласмана. Једна од њих је Јелена Чукановић, ученица осмог разреда, која је била учесник републичког такмичења из биологије. Наставник Душка Мосуровић такође веома успешно води ученике на такмичења „Шта знаш о здрављу“, где екипе деце остварују запажене резултате на покрајинском нивоу.

Наши ученици су успешни у области електронике ( ТО ), где се школа може похвалити 3. местом на републичком такмичењу 1999/2000. године, које је освојио Мирослав Јовановић, под менторством наставника Александре Паулица.

На врху пирамиде успеха школе је пшколски оркестар, наши мали виртуози, који су са врло скромним, али добро искоришћеним музичким инструментима, у јакој конкуренцији и под диригентском палицом професора Виолете Помар, освојили 3. место на републичком такмичењу 2004. године, а школске 2005/2006. били су у врху пласмана освојивши 1. место на свим нивоима – од општинског до републичког.

Такмичарски дух школе веома добро се огледа и у области спорта, а екипама је ранијих година руководио и развио велику љубав према спорту наставник Бошко Митровић. Резултати су били врхунски. Традиција успешних такмичара и добрих резултата се наставља под руководством натавника Небојше Томића, који предводи кошаркашке, одбојкашке и фудбалске екипе, као и крос. Године 2005. фудбалска екипа школе је на Купу толеранције Војводине освојила друго место. Из наше школе потекло је доста успешних младих спртиста међу којима су: Миљан Мијатовић (трагично преминули играч „Динама“ из Панчева и „Партизан“ из Београда ) и Дарко Рокса, играч „Партизана“.

Секције које редовно годинама спадају у додатне активности наше школе су: драмска, литерарна, рецитаторска, филолошка, млади математичари, млади географи, биолози, ликовна секција, фолклорна, ритмичка, хор, оркестар.

При школи су организовани карате клуб, кошаркашки и одбојкашки клуб. Спољни сарадници школе су КУД, ватрогасна секција, и многи други.

Погодака: 10306