Сарадња између две школе у овиру пројекта Министарства просвете „Обогаћени једносменски рад“

Објављено четвртак, 23 март 2023 Аутор Љиљана Крничан

Дана 15.03.2023.године у ОШ“Сава Максимовић“ у Мраморку реализована је презентација радионица у оквиру пројекта Министарства просвете „Обогаћени једносменски раду основним школама“. Пројекат се спроводи у  школама у једносменској организацији рада од школске 2019/2020. године. Пројекат се спроводи и у школској 2022/2023. години у 398 школа на територији Републике Србије. ОШ“Ђура Филиповић“ Плочица и ОШ“Сава Максимовић“ Мраморак су школе које су и ове школске године обухваћене пројектом са циљем пружања додатне образовно-васпитне подршке у учењу и развоју ученика.

 

Активности су осмишљене тако да ученици после часова редовне наставе одлазе кући на ручак, а након ручка долазе у школу на радионице које су предвиђене тог дана. Активностиу оквиру обогаћеног једносменског рада засноване на исказаним потребама ученика и родитеља и реалним потенцијалима школе и локалне средине.

Укупан број радионица ОШ“Сава Максимовић“ из Мраморка  које су презентоване 15.марта у фискултурној сали наше школе је  девет,а број радионица које су презентовали гости из ОШ“Ђура Филиповић“ из Плочице је осам. Радионице су представили ученици уз подршку наставника који реализују активности.

 

На почетку дружења директорка ОШ“Сава Максимовић“ Мраморак Љиљана Крничан поздравила је госте и представила радионице које ће бити реализоване кроз различите активности ученика:

1. Упознајемо се и дружимо са музиком 

2. Чаробни свет инструмената, радионице реализује наставница музичке културе Виолета Помар.

3. Креативне радионице које реализују учитељица Бранкица Савић  и наставница енглеског језика Александра Сорајић.

4. У здравом телу здрав дух које реализује учитељ Ђурић Зоран

5. Internationalday - Пројектна интердисциплинарна/тематска настава

6. Подршка у учењу – додатна настава на енглеском језику

7. Подршка ученицима у учењу енглеског језика ученицима који раде по ИОП-у, радионице реализује наставница енглеског језика Александра Сорајић.

8. Подршка ученицима- Корак пред матуром,које реализује наставница српског језика Драгана Пауновић.

9.Моја школа – моја позорница (Луткарство – израда луткарске  представе), које реализују наставница румунског језика Мариника Пурић и учитељица Бранкица Савић.

Директорка ОШ“Ђура Филиповић“ Плочица Розалија Суњогсе захвалила на добродошлици и представила је активности које се у оквиру обогаћеног једносменског рада реализују у њиховој школи уз подршку својих наставника:

 

  1. Екологија - Милованов Јасмина
  2. Математика као игра –Милованов Боркица
  3. Енглески свуда око нас – Богдановић Марина
  4. Стони тенис - Јеремић Горан
  5. Шах за почетнике - Роберт Мучи
  6. Поздрав из Француске – Јаџић Радосава
  7. Ликовне радионице – Сатмари Михаљ (радионице ће бити представљене на следећем сусрету две школе)
  8. У свету музике -Горан Јањић
  9. Водич кроз енглеску тинејџ културу-Теа Тот

Затим је у име колектива школе предала поклон ученицима наше школе - уникатне радове које су ученици из Плочице израдили на радионицама са логом своје школе.

Ученици наше школе су гостима поклонили држаче за оловке које су тог дана израдили у оквиру Креативне радионице (млађи разреди).

    Колектив наше школе се захваљује гостима из ОШ“Ђура Филиповић“из Плочице на великом доприносу који су дали да радионице буду веома успешно реализоване у нашој школи, а планиран је и наставак сарадње између две школе  у Плочици  током текуће школске године.

Погодака: 172