Ученици

Пласман ученице наше школе на Покрајинску смотру рецитатора

Објављено четвртак, 13 мај 2021
Аутор Љиљана Крничан

Зонска смотра рецитатора одржана је 31.марта 2021.године ОНЛАЈН  у Центру за културу у Ковину за све општине Јужног Баната. Избор за пласман на Покрајинску смотру рецитатора која се традиционално оджава у Сечњу, а која ће због пандемије вируса Ковид-19 ове године бити одржана ОНЛАЈН, извршио је жири у саставу  Миодраг Петровић, Ана Лесковац и Каталин Фазекаш.

У категорији СРЕДЊИ узраст нашу школу је представљала  Анастасија Вукотић, ученица шестог разреда  песмом  Слободана Чучуловића:  Замисли, сестро слатка и пласирала се на 51.Покрајинску смотру рецитатора која ће бити одржана 12.маја 2021.године.

Међународни дан борбе против вршњачког насиља

Објављено четвртак, 25 фебруар 2021
Аутор Даниела Главонић

 Међународни дан борбе против вршњачког насиља се обележава сваке године, последње среде у фебруару, под називом „Дан розе мајица“. А све је почело 2007. године, када је група активиста у једној канадској провинцији покренула иницијативу након што је канадски ученик Чарлс МекНил у школу дошао са розе мајицом на себи и због тога претрпео ругање и вербално насиље од својих вршњака. Ученик је розе мајицу обукао у знак подршке мајци оболелој од карцинома дојке. Активисти су купили 50 розе мајица и поделили их његовим вршњацима у школи који су их носили као подршка дечаку. Ученици су почели и сами да долазе у школу облачећи розе мајице, које су тако постале симбол борбе против вршњачког насиља у школама који се широм света обележава последње среде." Ове године обележавамо га 24. фебруара. Обележавање овог дана има за циљ промовисање толеранције, емпатије, поштовања различитости, развијања сарадње и оснаживање за ненасилно решавање конфликата, односно развијање свести о постојању проблема вршњачког насиља.

Будући да смо у овом моменту у обавези да се придржавамо превентивних мера услед пандемије Корона вируса, ученици наше школе су вај дан обележили активностима током целе недеље.  Ученици нижих разреда су своје доживљаје на ову тему приказивали цртежима и тиме на симболичан начин послали поруке љубави и толеранције. Ученици виших разреда су на часовима одељењског старешине, као и на часовима грађанског васпитања разговарали на тему вршњачког насиља (Шта се назива вршњачким насиљем или злостављањем? Како се манифестује вршњачко насиље? Дали сам и ја био/била у сутуацији да чиним/трпим насиље? Шта вршњаци могу да ураде како би били подршка једни другима? Шта за нас значе појмови толеранција и дискриминација? нека су од питања на које смо покушали да дамо одговор).

На часовима грађанског васпитања ученици су погледали едукативне кратке филмове на ову тему.

„МАРЦИШОР“ (Mărțișor)

Објављено понедељак, 22 фебруар 2021
Аутор Љиљана Крничан

ЛИКОВНИ КОНКУРС ОШ „САВА МАКСИМОВИЋ“ МРАМОРАК

 

ОШ „Сава Максимовић“ Мраморак у оквиру пројекта „Дани Марцишора у Мраморку“, позива  ученике  од 1. до 4. разреда основних  школа  са територије Општине Ковин  на учешће на ликовном   конкурсу   „МАРЦИШОР“  (Mărțișor).

Марцишор је традиционални румунски празник.  Марцишор слави долазак пролећа и поновно рођење природе (борба између зиме и пролећа).  Девојке и жене требало би да носе црвену и белу пређу од вуне за срећу и добру нову годину.

Циљ конкурса је развијање креативности и талената код ученика, афирмација и сензибилисање на различитост и мултикултуралност, као и неговање и  подстицање слободе изражавања путем цртежа.  

 Пропозиције

Право учешћа имају ученици основних  школа од 1.  до 4. разреда  са подручја Општине Ковин. 

Тема : Марцишор

Рок и адреса

Ликовне радове досатавити најкасније до 25. априла 2021. године на адресу:

ОШ„ Сава Максимовић“Мраморак, Жарка Зрењанина бр.57

 Награде

 Стручни жири за додељивање награда чине професори ликовне културе .

Три најуспешнија рада  из сваке   категорије,  према оцени стручног жирија, биће награђена поклон књигама и дипломама. Најбољи радови ће бити објављени на сајту.

 Достављање радова школи домаћину до 25.априла 2021. године

Избор радова до краја маја 2021. године.

Луткарска представа "Узбуна у Савазонији"

Објављено понедељак, 15 јун 2020
Аутор Mариника Пурић

Evo još lutkarskih ostvarenja u okviru jednosmenskog rada " Moja škola - moja pozornica" pod mentorstvom učiteljice B. Savić i M. Purić. Sada gledamo lutkarsku predstavu "Uzbuna u Savazoniji". Представу можете погледати на следећем линку:

Glumci u ovoj predstavi su: Vukotić Lara - Cvetić Veselić i  Patika bez pertle, Olivera Durda - Cvećka Mesožderka, Vukotić Nikola - lav i zmaj, Vukotić Anastasija - voditeljka

Ученик генерације 2020.

Објављено уторак, 09 јун 2020
Аутор Љиљана Крничан

Ученик генерације 2020. године је Софија Савић.

Одлуку можете погледати ОВДЕ.

Луткарска представа Јабука

Објављено уторак, 09 јун 2020
Аутор Мариника Пурић

У оквиру једносменског рада наше школе "Моја школа - моја позорница" ученици  нижих разреда су под смерницама учитељице Б. Савић и М. Пурић припремили неколико луткарских представа. Назив прве луткарске представе је Јабука. Наши глумци у овој представи су Маша Ристић ( зец, врана), Ирис Брбовић ( јеж) и Лара Буљугић ( меда).

Представу можете погледати на следећем линку

 

Распоред наставе на РТС 3

Објављено понедељак, 13 април 2020
Аутор Драгана Лазаревић

Распоред наставе можете погледати ОВДЕ

Распоред наставе за ученике током друге недеље јуна 2020.

Објављено уторак, 09 јун 2020
Аутор Љиљана Крничан

Распоред наставе погледајте ОВДЕ