Реализовано предавање „Превенција насиља и злоупотребе алкохола и опојних дрога“ у ОШ“Сава Максимовић“ у Мраморку

Објављено недеља, 04 јун 2023 Аутор Љиљана Крничан

Током месеца маја 2023.године у организацији Министарства унутрашњих послова РС, представници Полицијске станице Ковин су у ОШ“Сава Максимовић“у Мраморку  одржали предавање на тему „Превенција насиља и злоупотребe алкохола и опојних дрога“ за ученике 6. 7. и 8. разреда. Ученицима је презентовано шта је насиље, који облици насиља постоје и како и на који начин да реагују и да пријаве насиље.

 

СОС бројеви:

-Линијa за пријаву насиља у школама:   0800/200-201

- Дечија линија:                                                116-111

- Линија за несталу децу:                                    116-000

- Дигитално насиље:          www.pametnoibezbedno.gov.rs

-Линија за пријаву насиља у породици:    0800/100-600

 

Ученици су путем презентације добили информације  да су ДРОГЕ  супстанце природног или синтетичког порекла које унете у организам изазаивају психичке и физичке промене, а дуготрајном злоупотребом доводе до болести која се назива НАРКОМАНИЈА”, као и до других озбиљних обољења.АЛКОХОЛ  је супстанца која путем пића прекомерном употребом изазива стање опијености, успорава рад мозга, а код већих количина и потпуни губитак психомоторних функција (ход,говор...). Континуираном злоупотребом доводи до болести која се зове АЛКОХОЛИЗАМ”, као и до других озбиљних здравствених проблема.

Информисани су које здравствене проблеме изазива злоупотреба алкохола и опојних дрога :

 нарушено психичко и физичко здравље, отежано памћење, тешкоће уконцентрацији, губитак самоконтроле, депресија, појачана агресивност, и други озбиљни здравствени проблеми (хепатитис, СИДА, болести јетре)...

Друштвене последице: нефункционална породица, губитак пријатеља, губитак посла, рушење друштвеног угледа и статуса ...

Криминолошке последице:  под утицајем дроге/алкохола, могу се вршити различита кривична дела и прекршаји ...

         Ученици су веома пажљиво пратили презентацију Министарства унутрашњих послова, које има  веома важну улогу у превенцији насиља и које је један од кључних партера школа у  оквиру спољашње заштитне мреже.

 

Погодака: 615