Шабац – Текериш – Тршић – Троноша – Бања Ковиљача – 19/20.5.2023.године

Објављено недеља, 04 јун 2023 Аутор Александра Сорајић

Агенција „SIMTOURS“ из Београда у сарадњи са агенцијом „ MATICTURIST“ из Ковина организатори су путовања ученика на екскурзију.

Ученици другог циклуса (ученици петог, шестог, седмог и осмог разреда) ОШ“Сава Максимовић“Мраморак путовали су на екскурзију предвиђену Годишњим планом рада школе у петак и суботу, 19. и 20.маја 2023.године. У пратњи су били водич групе Вероника  Филиповић, доктор и одељењске старешине.

Дводневна екскурзија ученика 5-8. разреда ОШ „Сава Максимовић“ Мраморакреализована је 19. и 20.маја. Путовање је протекло без проблема, аутобус је био изузетно удобан.

19.маја је посећен Парк науке у Шапцу где су ученици уживали у интерактивној презентацији водича и били део лабораторије на отвореном где је представљено 30 научних инсталација из области физике, астрономије, географије, биологије и хемије.

 

У Текеришу је посећен спомен комплекс Церске битке, такође у пратњи водича, где су ученици имали прилику да слушају приче о страдању српског народа на месту где су сахрањени посмртни остаци погинулих српских војника после Битке на Церу и да погледају музејску поставку.

У поподневним сатима у Тршићу су ученици смештени у Научно-образовном културном центру „Вук Караџић“ где су и ручали, а затим провели слободно време у природи, шетајући, играјући фудбал и дружећи се до вечере. Након вечере, у оквиру Научно-образовног културног центра „Вук Караџић“ за ученике је организована забава и дружење уз музику, у дискотеци. Боравак у Научно-образовном културном центру „Вук Караџић“ је био изузетно пријатан, собе у којима су ученици били смештени су биле врло  комфорне и чисте.

 

20.маја, након доручка,реализован је обилазак манастира Троноша, задужбине краља Драгутина испред ког се налази и чесма коју су по легенди саградили Југ Богдан и девет браће Југовића пред полазак у Косовски бој, коју такође су ученици имали прилике да виде, и обилазак Спомен-куће Вука стефановића Караџића, где су ученици слушали о његовом детињству и животу и видели како је изгледао свакодневни живот обичног човека Србије XIX века.

Након ручка путовање је настављено до Бање Ковиљаче, где су ученици шетали, разгледали бањски парк, а затим одморили у том пријатном амбијенту да би наставили путовање ка Мраморку у који смо стигли око 20 часова.

Погодака: 248