„Mărțișor“ ОШ“Сава Максимовић“ у Мраморку

Објављено уторак, 02 март 2021 Аутор Мариника Пурић

 

    У Основној школи „ Сава Максимовић“ у Мраморку 26. марта 2021.године одржане су креативне радионице у одељењима у којима се изучава Румунски језик са елементима националне културе. 

У оквиру ових радионица  израђени су симболи пролећа, Мărțișor.

    Mărțișor  је традиционалан  румунски празник који обележава долазак пролећа.

 

Тог дана,  1.марта женама, девојкама и девојчицама поклањају се симболи у знак захвалности. Сматра се да  Мărțișor доноси срећу. Он је традиционално састављен од црвено-беле машне. Црвена и бела боја симболизују борбу између добра и зла, између зиме и пролећа.

Овај симбол  носимо  до процвата дрвета и након тога  помислимо жељу и качимо Мărțișor о гране процветалог дрвета.

    Уз  звуке румунских песама које говоре о овом празнику, легенди о настанку симбола пролећа, марцишора, ученици су слободно стварали. Њихова креативност се огледала кроз израду накита од хладног порцелана. Мали креативци су израдили разне облике који су након плетења  беле и црвене вунице, Мărțișor, качили на њега.

У завршном делу радионице  извршена је изложба ученичких радова.

     Већ друга година заредом сви ученици од 1.до 4. разреда  са територије Општине Ковин су позвани да учествују у ликовном конкурсу на тему Mărțișor“. Конкурс је започет  22.02.2021 .године  и траје до 25. априла 2021. године.

Ученицима  конкурса на тему Мărțișor у шк.2019/20.години чији су радови били најуспешнији додељене су пригодне награде и захвалнице.

    Радионице су биле једно предивно дружење и развијање квалитетних међуљудских односа, упознавање и поштовање обичаја других народа и развијање креативних способности ученика кроз вајање разних облика.

    Због неговања и поштовања мултикултуралности трудићемо се да овај начин обелажавања празника пролећа постане традиција у нашој школи.

Погодака: 946