Донација Основној школи „Сава Максимовић“ у Мраморку

Објављено понедељак, 29 новембар 2021 Аутор Љиљана Крничан

   Национални савет румунске националне мањине донирао је Основној   школи "Сава Максимовић"у Мраморку  интерактивну таблу, пројектор и лаптоп, а  овај пројекат финансирала је Амбасада Румуније.

     Нашу школу је  у четвртак, 25.11.2021.године поводом донације посетио председник Националног савета румунске националне мањине Даниел Магду, координаторка Одбора за образовање при Националном савету Родика Алмажан, секретар при Националном савету Маринел Петрика, представници локалне самоуправе  Драган Максимовић и Александар Паулица и председник Црквеног одбора Румунске православне цркве Виктор Симуљ.

    У школи у Мраморку се од оснивања (1821.године), па све до шк.1994/1995.године настава одвија на српском и на румунском језику. Након тога румунски језик се изучава као изборни предмет/програм као Матерњи језик са елементима националне културе, где велики број ученика изучава Румунски језик са елементима националне културе.

    Школа у Мраморку 2021.године обележава 200 година од оснивања и посебно је значајно што смо у години обележавања  великог јубилеја школе добили овако вредну донацију.

    Захваљујући овом савременом наставном средству  школа ће имати боље услове за рад и на тај начин је Национални савет румунске националне мањине  помогао да се уваже принципи једнаког права и доступности основним образовањем, ефикасности и ефективности, у складу са географским, демографским, културним, економским и другим карактеристикама, уз уважавање специфичности локалне традиције национално мешовитих подручја и подручја насељених националним мањинама.

    Школа у Мраморку је изразила велику захвалност Националном савету румунске националне мањине на донацији, као и жељу за  наставак успешне сарадње у будућем раду на неговању матерњег језика са елементима националне културе, а самим тим и неговању мултикултуралности.

Погодака: 1093