Филтер

Ускрс

Као и претходних година, ученици  од првог до четвртог разреда  ОШ“Сава Максимовић“ Мраморак су поводом Ускрса у својим учиницама фарбали ускршња јаја.  Ученици су са одушевљењем  учествовали у овом традиционалном обичају и веома маштовито су офарбали и украсили  јаја, а сваки ученик је кроз ову активност показао своју креативност и оргиналност.

 

 

   Ускршња јаја су изложена у учионицама, а ученици су у веселој и празничној атмосфери обилазили изложбу у оквиру свог разреда  радујући се пролећном распусту и предстојећим празницима .

 

Дан школе

16.04.2021. године поводом Дана школе ученици од 1. до 4.разреда су са својим одељењским старешинама обишли споменик  Саве Максимовића и положили цвеће поводом обележавања Дана школе. 

 

    Затим су у холу школе одгледали презентацију о школи. Наша школа носи име револуционара Саве Максимовића који је и сам био учитељ мраморачке школе и у знак сећања на личност чије име носи школа, ученици су присуствовали свечаном полагању цвећа на споменик.

 

 

Упутство за ученике осмог разреда

Десанка Максимовић - обележавање дана рођења 16. мај 1898. godine

Организација активности за ученике осмог разреда

Наставна година за ученика осмог разреда завршава се у петак,  05.06.2020.године.

Ученици осмог разреда пробни завршни испит полажу у уторак, 02.06.2020.године решавањем теста из математике. Пробни завршни испит ће се организовати у једном термину у трајању од 120 минута.  Ученици ће преостала два теста, односно, тест из српског / матерњг језика и комбиновани тест моћи да решавају код куће, као још један вид припреме за завршни испит. Преузимање ових тестова (преузимање тестова из српског /матерњег језика и комбинованог теста ће бити организовано 01.06.2020.године). Ученици ће ова два теста попуњена вратити у школу 02.06.2020.године и предати одељењском старешини.

Школа припрема распоред посебних часова наставе (часови на којима се пружа ученицима могућност да пруже бољи ниво постигнућа из одређене области/ теме у оквиру предмета, програма и активности) по разредима, тако да у  периоду од 01.06. до 05.06. 2020.године посебне термине  предвиђа  за ученике осмог разреда у трајању од један и по сат. О намери да похађају посебне часове наставе, ученици претходно обавештавају одељењског старешину. Ови часови ће бити организовани тако да осигурају безбедност и здравље ученика и запослених, у складу са препорукама надлежних органа.

У периоду од 03.06 до 15.06.2020.године, школа ће организовати припрему за полагање завршног испита (припремна настава).

 

Ученици осмог разреда полажу ЗАВРШНИ ИСПИТ

17, 18.и  19. јуна 2020.године.

Информације о средњим школама

УПУТСТВО ЗА РОДИТЕЉЕ (ДРУГЕ ЗАКОНСКЕ ЗАСТУПНИКЕ)

 

  • Завршни испит полажу сви ученици осмог разреда.
  • Завршни испит се полаже три дана – првог дана се полаже српски, односно матерњи језик, другог математикa, а трећег дана комбиновани тест.
  • Ученици имају обавезу да пре приступања испиту са одељењским старешином благовремено провере тачност својих личних података и података о успеху током школовања у бази података.
  • Ученици треба да дођу у школу у 8.15 часова сва три дана полагања испита;
  • На испит из српског, односно матерњег језика и на испит на коме се полаже комбиновани тест ученици треба да понесу ђачку књижицу са овереном фотографијом и уписаним идентификационим бројем ученика, графитну оловку, плаву хемијску оловку и гумицу;
  • На испит из математике ученици треба да понесу ђачку књижицу са овереном фотографијом и уписаним идентификационим бројем ученика, графитну оловку, плаву хемијску оловку, гумицу, лењир, троугао и шестар.
  • На испиту није дозвољено коришћење мобилних телефона, калкулатора, бележака, папира, нити других материјала који не спадају у прописан прибор за испит.
  • На испиту није дозвољен разговор међу ученицима.
  • Ученицима није дозвољено да напуштају просторију у којој се полаже испит пре 9.45 часова и у периоду од 10.45 до 11.00 часова.
  • Ученици могу бити удаљени са испита у случају непоштовања правила и упутстава дежурних наставника. Ученик који буде удаљен са теста добиће нула бодова на том тесту.
  • Ученик који је удаљен са теста у следећем року може да полаже тест са кога је удаљен.
  • Родитељима односно другим законским заступницима забрањено је да без посебног одобрења буду у школи за време полагања завршног испита.
  • У случају непредвиђене спречености ученика да приступи полагању завршног испита, родитељ односно други законски заступник у обавези је да то пријави одељењском старешини до 8.00 часова на дан полагања.
  • Ученике на болничком или кућном лечењу родитељи, односно други законски заступници, пријављују одељењском старешини најкасније један дан пре полагања завршног испита; ученици полажу завршни испит у простору који одговара њиховом здравственом стању.
  • После објављивања привремених резултата, ученици имају право увида у свој тест, a заједно са родитељем, односно другим законским заступником, и право приговора школској комисији уколико сматрају да су оштећени.

Молимо родитеље, односно друге законске заступнике, да:

  • Воде рачуна да ученици доручкују и попију воду пре почетка завршног испита.
  • Провере да ли су ученици понели потребан прибор за рад и ђачку књижицу.
  • У провери резултата на појединачним тестовима на завршном испиту родитељи, односно други законски заступници ученика треба да имају јасну и прецизну информацију о начину приказивања резултата на тестовима и начину бодовања.

   На основу Правилника о измени Правилника о програму завршног испита у основном образовању и васпитању („Службени гласник РС ─ Просветни гласник”, број 2/18) у коме је утврђен удео појединачних тестова у укупом броју бодова на завршном испиту, који износи 40 бодова, ученик може да оствари из српског, односно матерњег језика највише 13 бодова, из математике највише 13 бодова и на комбинованом тесту највише 14 бодова.

На сваком појединачном тесту ученик решава 20 задатака, тј. максималан резултат на тесту је 20. Ради прецизног увида у постигнућа током и на крају испита, сваки ученик ће имати увид у два податка – резултат на тесту и број бодова за упис, тј. прерачунат резултат постигнут на тесту.

Бодови које је ученик остварио за упис у жељену средњу школу израчунавају се тако што се резултат постигнут на тесту из српског (односно матерњег) језика и математике множи коефицијентом 0,65, а резултат постигнут на комбинованом тесту множи са коефицијентом 0,7.

Формула за израчунавање броја бодова које је ученик има на основу општег успеха и резултата постигнутих на завршном испиту:

Укупан број бодова за упис = (VI + VII + VIII) ∙ 4 + 0,65 ∙ СЈ + 0,65 ∙ МА + 0,7 ∙ КТ

 

VI – општи успех на крају VI разреда

VII – општи успех на крају VII разреда

VIII – општи успех на крају VIII разреда

СЈ – резултат на тесту из српског / матерњег језика

МА – резултат на тесту из математике

КТ – резултат на комбинованом тесту

 То значи да ће ученик који, на пример, има резултат 17 бодова на тесту из српског језика остварити 11,05 бодова на том тесту. Ради прецизног увида у постигнућа током и на крају испита, сваки ученик ће имати увид у два податка – резултат на тесту и број бодова на тесту, тј. прерачунат резултат постигнут на тесту.

 

 

УПУТСТВО ЗА УЧЕНИКЕ 2019

  • Завршни испит полажу сви ученици осмог разреда, као и одрасли који стичу основно образовање у складу са законом који се уређује образовање одраслих.
  • Завршни испит се полаже три дана – првог дана се полаже српски, односно матерњи језик, другог математикa, а трећег комбиновани тест.
  • Ученици имају обавезу да пре приступања испиту са одељењским старешином благовремено провере тачност својих личних података и података о успеху током школовања у бази података.
  • Испит три дана почиње у 9.00 часова и траје 120 минута.
  • Ученици су дужни да у школу дођу у 8.15 часова сва три дана одржавања испита.
  • На испит из српског, односно матерњег језика и на испит на коме се полаже комбиновани тест ученици треба да понесу ђачку књижицу са овереном фотографијом и уписаним идентификационим бројем ученика, графитну оловку, плаву хемијску оловку и гумицу;
  • На испит из математике ученици треба да понесу ђачку књижицу са овереном фотографијом и уписаним идентификационим бројем ученика, графитну оловку, плаву хемијску оловку, гумицу, лењир, тругао и шестар.
  • Ученици се распоређују у просторије у којима се полаже испит према унапред утврђеним списковима ученика који су истакнути на огласној табли или на другом видном месту у школи, тако да редни број ученика на Јединственом списку ученика одговара редном броју клупе у којој ће ученик седети.
  • Ученик решава тест према упутствима датим од стране дежурних наставника и према упутству за израду теста које је штампано на самом тесту.
  • Препоручљиво је да ученици одговоре прво пишу графитном оловком (што није обавезно), а тек на крају плавом хемијском оловком. Ово је важно јер се одговори написани графитном оловком, као ни преправљани одговори написани хемијском оловком, неће признавати при бодовању.
  • На завршном испиту није дозвољено коришћење мобилних телефона, калкулатора, бележака, папира, нити других материјала који не спадају у прописан прибор за испит. Ученици су дужни да, на за то предвиђено место, одложе своје торбе, искључене мобилне телефоне, калкулаторе и друга техничка помагала, пернице, белешке, папире, храну и сл. осим воде/освежавајућег напитка.
  • На испиту није дозвољено преписивање, разговор међу ученицима и ометање других ученика. Ученици ће бити удаљени са испита уколико не поштују прописану процедуру на испиту и упутства дата од стране дежурних наставника. Ученик који буде удаљен са теста добиће нула бодова на том тесту.
  • Ученик који је удаљен са теста у следећем року може да полаже тест са кога је удаљен.
  • Ученицима није дозвољено да напуштају просторију у којој се полаже испит пре 9.45 часова и у периоду од 10.45 до 11.00 часова.
  • Када ученици заврше израду теста, треба да позову дежурног наставника подизањем руке и да после предаје теста, напусте простор тако да не ремете рад других ученика.
  • После објављивања привремених резултата, ученици имају право увида у свој тест, a заједно са родитељем, односно другим законским заступником, и право приговора школској комисији уколико сматрају да су оштећени.

 Приликом провере резултата на појединачним тестовима на завршном испиту ученици треба да имају јасну и прецизну информацију о начину приказивања резултата на тестовима и начину бодовања. 

На основу Правилника о измени Правилника о програму завршног испита у основном образовању и васпитању („Службени гласник РС ─ Просветни гласник”, број 2/18) у коме је утврђен удео појединачних тестова у укупом броју бодова на завршном испиту, који износи 40 бодова, ученик може да оствари из српског, односно матерњег језика највише 13 бодова, из математике највише 13 бодова и на комбинованом тесту највише 14 бодова.

На сваком појединачном тесту ученик решава 20 задатака, тј. максималан резултат на тесту је 20. Ради прецизног увида у постигнућа током и на крају испита, сваки ученик ће имати увид у два податка – резултат на тесту и број бодова за упис, тј. прерачунат резултат постигнут на тесту.

Бодови које је ученик остварио за упис у жељену средњу школу израчунавају се тако што се резултат постигнут на тесту из српског (односно матерњег) језика и математике множи коефицијентом 0,65, а резултат постигнут на комбинованом тесту множи са коефицијентом 0,7.

Формула за израчунавање броја бодова које је ученик има на основу општег успеха и резултата постигнутих на завршном испиту:

 Укупан број бодова за упис = (VI + VII + VIII) ∙ 4 + 0,65 ∙ СЈ + 0,65 ∙ МА + 0,7 ∙ КТ

VI – општи успех на крају VI разреда

VII – општи успех на крају VII разреда

VIII – општи успех на крају VIII разреда

СЈ – резултат на тесту из српског / матерњег језика

МА – резултат на тесту из математике

КТ – резултат на комбинованом тесту

 То значи да ће ученик који, на пример, има резултат 17 бодова на тесту из српског језика остварити 11,05 бодова на том тесту. Ради прецизног увида у постигнућа током и на крају испита, сваки ученик ће имати увид у два податка – резултат на тесту и број бодова на тесту, тј. прерачунат резултат постигнут на тесту.

 

Prva nagrada na 20.Republičkoj smotri orkestara za orkestar naše škole

    Na 20. Republičkoj smotri orkestara osnovnih škola i osnovnih muzičkih škola Srbije  održanoj 26.05.2019.godine u Sremskim Karlovcima, u organizaciji Ministarstva prosvete,nauke i tehnološkog razvoja i Udruženja muzičkih i baletskih pedagoga Srbije,  u predivnoj svečanoj dvorani, orkestar naše škole osvojio je članove komisije. 

Златно одличје на 58.Музичком фестивалу деце Војводине у Бачкој Тополи

На 58. Музичком фестивалу деце Војводине који је одржан 19.05.2019. године у Бачкој Тополи, хор и оркестар ОШ“Сава Максимовић“ Мраморак  освојио је прву награду-златно одличје са освојених  92 бода од максималних 100 бодова и пласирао се на Републичко такмичење које ће бити одржано 26.05.2019. године у Лазаревцу.

Друга награда за Теодору на 60.изложби ликовних радова деце и омладине Србије

    На 60. изложби ликовних радова деце и омладине Србије „Сцена, маска, костим, лутка“ ученица 5.разреда Основне школе „Сава Максимовић“Мраморак Теодора Несторовић освојила је 2. награду у категорији „Награда за лутку“.

Отварање изложбе и свечана додела награда за награђене ученике и ликовне педагоге биће одржана 27. маја 2019. године у Српском народном позоришту у Новом Саду.

Честитамо ученици и наставници ликовне културе Милици Илић.

Школа 21. века

У априлу ове године два наша наставника су била на обуци  под називом „Школа за 21. век“, у организацији British Council-a.

Покрајинска смотра рецитатора 2019

Јубиларна 50. Покрајинска смотра рецитатора "Песниче народа мог" одржана је протеклог викенда у Сечњу. Ковинску општину је представљало 11 рецитатора у млађем, средњем и старијем узрасту. 

Календар активности за спровођење завршног испита

Календар активности за спровођење завршног испита за школску 2018/19. годину

УСПЕШНО ПРЕДСТАВЉАЊЕ ШКОЛЕ НА СМОТРИ РЕЦИТАТОРА 2019.године

Наша школа придаје велики значај  неговању културе говора и отуда велики ентузијазам ученика и наставника  при очувању ових вредности .

Koнкурс за упис 2018.

Изашао је конкурс за упис у средњу школу 2018. године. Конкурс и образовне профиле можете видети на следећим линковима:

Конкурс 2018

Образовни профили

Образовни профили 1

 

KADA DECA ZABLISTAJU ZLATOM

Na 57.Muzičkom festivalu dece Vojvodine koji je održan 13.05.2018.godine u Bačkoj Topoli  nastupilo je  deset selektiranih orkestara osnovnih škola Vojvodine. Sa 93 boda orkestar Osnovne škole “Sava Maksimović”iz Mramorka koji je pripremala nastavnica muzičke kulture Violeta Pomar osvojio je prvu nagradu, zlatno odličje,  čime se  plasirao  na predstojeću republičku smotru orkestara osnovnih i osnovnih muzičkih škola , koja će biti održana u Lazarevcu 26. i 27. maja. članovi orkestra su pokazali šta znači upornost, volja i sav trud koji su uložili. Uz sve to uspeh nije mogao da izostane. Takvi moraju biti i u životu, uporni i jaki. Tako svaka prepreka postaje mala, a cilj dostižan i veliki!

    Sve čestitke učenicima koji su predstavljali školu i nastavnici Violeti Pomar koja ih je pripremala za takmičenje.  

KROS RTS-a 10.05.2018.

Упутство за родитеље у вези завршног испита

Упутство за ученике у вези завршног испита

Извештај о успеху ученика на такмичењима 2018

Izveštaj o uspehu učenika na Opštinskim takmičenjima

Календар уписа ученика у средње школе 2018.

Izveštaj o uspehu učenika na Opštinskim takmičenjima 2018.

Обавештење за осмаке о начину бодовања

            На основу ПРАВИЛНИКА  О УПИСУ УЧЕНИКА У СРЕДЊУ ШКОЛУ ((„Службени гласник РС”, број 23/18) , Општи успех од шестог до осмог разреда основне школе исказује се бројем бодова тако што се општи успех, остварен на крају шестог, седмог и осмог разреда, заокружен на две децимале, сабере и затим помножи бројем четири (4). 

            На основу општег успеха од шестог до осмог разреда кандидат може да оствари највише 60 бодова. успех на завршном испиту исказује се бројем бодова освојених на тесту из српског односно матерњег језика, математике и на комбинованом тесту из природно-научних и друштвено-научних предмета (биологија, географија, историја, физика и хемија).

            Број бодова освојен на завршном испиту исказује се на начин да се број бодова освојен на тесту из српског, односно матерњег језика и математике множи са бројем тринаест (13) и тако добијени број дели са бројем десет (10) и заокружује на две децимале, а број бодова освојен на комбинованом тесту множи са бројем четрнаест (14) и тако добијени број дели са бројем десет (10) и заокружује на две децимале, тако да на основу успеха на завршном испиту може да освоји највише 40 бодова.

 

ВЕЛИКИ УСПЕХ ОРКЕСТРА

ВЕЛИКИ УСПЕХ ОРКЕСТРА ОШ„САВА МАКСИМОВИЋ“ МРАМОРАК

 

На 18. Републичкој смотри оркестара основних школа и основних музичких школа Србије оркестар наше школе је освојио 1.место. Такмичење је одржано 28.5.2017.г. у ОШ „ Кнез Лазар“ у Лазаревацу.

Велика жеља ученика и професора музике Виолете Помар да истрају у свом раду доводе до овог изузетног успеха наше школе. Огроман ентузијазам који поседују само прави просветни радници красе овог великог чувара музике. Успех је изузетан јер је оркестар чине ученици који похађају изборни предмет Хор и оркестар. Племените емоције и низање дивне мелодије уз диригентску палицу педагога В.Помар омогућили су ученици, чланови нашег школског оркестра:

5.разред

1.Бјелајац Сара

2.Ивезић Невена

3.Савић Софија

4.Стојић Јован

5. Грујичић Маша

6.разред

6.Вуловић Маја

7.Дурда Јован

8.Матовић Вељко

9.Миљков Глорија

10.Новичић Ања

11. Амбруш Жељко

12.Белеуца Немања

13.Бојовић Дијана

14.Енча Борис

15.Ковачевић Немања

7.разред

16.Бојовић Јасмина

17.Дамњановић Невена

18.Младеновић Сашка

19.Новковић Анђела

20.Томановић Гордана

21.Шебањ Марија

22.Шебешћан Мартина

23.Шебешћан Теодора

8.разред

24.Суфликар Теодора

25. Салић Милорад

Републичка смотра рецитатора

Ученица наше школе на Републичкој смотри рецитатора „Песниче народа мог“

Ученица четвртог разреда Анђела Стојадинов 19.маја 2017.године представљала је нашу школу на 49. смотри рецитатора Србије у Ваљеву.

Организатори смотре су Центар за културу Ваљево, Савез аматера Србије и Савез уметничког стваралаштва аматера Војводине.Оцењивачка комисија је била у саставу: Мр Андријана Виденовић, глумица и професорка дикције-председница оцењивачке комисије, Александар Волић, позоришни редитељ- члан, Драган Јовановић Данилов, књижевник- члан.

На Републичкој смотри у категорији млађег узраста учествовало је 35 ученика. Анђела Стојадинов је рецитовала песму „Гости пролећа“ – Василе Александри на румунском језику, а припремала је наставница румунског језика Мариника Пурић.

Анђели је Савез аматера Србије и Савез аматера Војводине „Песниче народа мог“ доделио Диплому за учешће на 49. смотри рецитатора Србије.

Љиљана Крничан

Успех оркестра

На покрајинској смотри оркестара „Музички фестивал деце Војводине“ у Бачкој Тополи,одржаном у недељу 14.маја 2017. године,оркестар наше школе под руководством наставнице Виолете Помар освојио је друго место.

Све честитке члановима оркестра који су својим успешним наступом осветлали образ наше школе.

Све честитке наставници Виолети,која је успела да великим залагањем и радом формира успешан оркестар.

 

Полагање цвећа

Полагање цвећа поводом обележавања Дана школе

28.04.2017. године поводом Дана школе представници Ученичког парламента и ученици осмог разреда су са својом наставницом положили цвеће на споменик Сави Максимовићу. Наша школа носи име револуционара Саве Максимовића који је и сам био учитељ мраморачке школе и у знак сећања на личност чије име носи школа, ученици су присуствовали свечаном полагању цвећа на споменик.

Љиљана Крничан

 

 

КАЛЕНДАР УПИСА УЧЕНИКА У СРЕДЊЕ ШКОЛЕ

КАЛЕНДАР УПИСА УЧЕНИКА У СРЕДЊЕ ШКОЛЕ 2017. Г.                                   ученици

Датум и време

Садржај активности

8-11. мајa до 16 часова

Провераопштих података и оцена 6 и 7 разреда и слање исправки(незванична)

12-15.маја

Пријављивање редовних ученика за пријемни испиту специјализованим СШ
(детаљније обавештење у средњим школама које спроводе пријемни испит)

12.и 15. маја

Пријављивање, у школским управама, ванредних ученика старијих од 17 година за Пријемни испит у средњу школу(обавештење у школским управама)

19. мај

Добијање званичних извештаја са шифрама ученика и провера података(званична)

1-6.јунa

Пријемни испити у средњим школама (специјализованим)

до 8. јуна

Пријављивање, у школским управама, ванредних ученика старијих од 17 година за упис у средњу школу(обавештење у школским управама)

5-8. јуна

Провера оцена осмог разреда у основним школама(незванична)

до 9.јуна

Коначни резултати пријемних испита и упис ученика
(обавештење у средњим школама које спроводе пријемни испит)

12. јуна до 8 часова

Добијање званичнихизвештаја саоценама8 разреда и провера података(званична)

14. јуна од9 до 11 часова

Завршни испит тест из српског (матерњег) језика

15. јуна од9 до 11 часова

Завршни испит тест из математике

16.јуна од9 до 11 часова

Завршни испит комбинованитест

14-17. јуна

Супервизија завршног испита

18. јуна до 8 часова

Прелиминарни резултати завршног испита

19. јунаод 8 до 16 часова

Пријем и решавање жалби ученика на резултатезавршног испита (општинске жалбе)

20. јуна од 8 до 16 часова

Пријем и решавање жалби ученика на резултатезавршногиспита(окружне жалбе)

20. јунаод 8 до 12 часова

Издавање потврда о броју освојених бодова на Завршном испиту, у матичним основним школама, за ученике који су полагали пријемни у музичким и балетским школама

23. јунаод 8 до 15 часова

Упис ученика у музичке и балетске средње школе.

23. јуна до8 часова

Објављивање коначних резултатазавршног испита и броја бодова са којима ученик улази у расподелу

24-25.јунаод 8 до 15 ч.

Попуњавање и предаја листе жеља у школи и унос у базу података(и слање базе координатору)

27. јуна од 8 до 12 часова

Провера листе жеља од стране ученика у основним школама (незванична)

27. јуна до 15 часова

Слање исправки на листе жеља

29. јунод8 до 12 часова

Провера листе жеља од стране ученика у основним школама (званична)

30. јундо 12 ч.

Објављивање званичне листе жеље ученика,провера на званичном и техничком сајту

3. јулаод 8 часова

Коначан распоред ученика по школама, гимназијама и образовним профилима

3. јула до20 часова

Објављивање преосталних слободних места за упис у другом кругу

4-5. јул

Упис ученика у средње школе - први уписни круг

4. јулаод 9 до 13 часова

Попуњавање, предаја и уношење листе жеље ученика за други уписни круг

7. јула до 8 часова

Коначан распоред ученика по школама, гимназијаma и образовним профилима

7. јулаод08 до 15часова

Упис ученика у средње школе - други уписни круг

 

Понедељак

Уторак

Среда

Четвртак

Петак

Субота

Недеља

29.мај

30.мај

31.мај

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13крај

14

15

16

17

18

19жалбе 1

20жалбе 2

21

22

23

24жеље

25

26провера 1

27

28

29провера 2

30

1.јул

2

3резултати

4упис 1

5

6

7упис 2

8

9

10

11

12

13

14

15

 

 

Дан школе

Свечана приредба поводом Дана школе

28.априла 2017. године одржана је свечана приредба поводом Дана школе. На почетку програма чланови оркестра наше школе извели су копозиције „Руски рулет“ и „Мизет“. Овим композицијама ученици наше школе представили су се на Општинској смотри и директно су се пласирали на Покрајинску смотру музичког стваралаштва. Затим је ученица првог разреда Невена Дурда рецитовала песму „Неће мачка да се сиграмо“ којом се представила на Општинској смотри рецитатора. Чланови предшколске групе одиграли су ритмичку игру „Учимо да бројимо“. Живанов Јована из предшколске групе која је учествовала на такмичењу рецитатора рецитовала је песму „Волимо некога,зар не“. Ученици првог разреда одиграли су ритмичку игру уз музику из филма „Мала сирена“. Ученици другог разреда представили су се ритмичком игром „Дечији плес“. Ученица четвртог разреда Анђела Стојадинов, учесница Општинске, Зонске и Покрајинске смотре рецитатора и која се пласирала на Републичку смотру рецитатора рецитовала је песму „Гости пролећа“на румунском језику. Борис Енча, ученик шестог разреда, учесник Општинске и Зонске смотре рецитатора рецитовао је песму „Не знам да се љубим“. Ритмичком игром „Драгостеа дин теј“ представили су нам се ученици четвртог разреда. Ученица четвртог разреда која је представљала нашу школу на Општинској смотри рецитатора рецитовала је песму „Циганин хвали свога коња“. На крају су ученици трећег разреда одиграли румунску народну игру „Хоп ша, ша“.

 

Љиљана Крничан

Храмовна слава

Храмовна слава „Пренос моштију Светог Саве“

 Српска православна црква у Мраморкује 19.05.2016.године обележила храмовнуславу„Пренос моштију СветогСаве“.  Ученици наше школе су учествовали у заједничкој молитви у цркви и у литији око парка.  Након литије у цркви јеорганизовано резање колача и послужење за децу.

Свечаним прослављањем храмовне славе уз молитву, резањеколача са свештеником и литију подсетили смо се на значај Светог Саве,  првогсрпског архиепископа и просветитеља.

 

Обавештење за родитеље

Поштовани родитељи, у оквиру пројекта „Бесплатни уџбеници за школску 2016/17.годину“ потребно је да се разредном старешини пријаве сви родитељи - старатељи, корисници новчане социјалне помоћи како би остварили право на бесплатне уџбенике најкасније до 17.маја 2016.године.

Потврду о надлежног органа социјалне заштите и сагласност да школа може да обрађује те податке треба доставити разредном старешини најкасније до 10.јуна 2016.године.

Сусрет са песникињом

Сусрет са песникињом

У среду, 27.05.2015.године нашу школу је посетила песникиња Мирјана Петров из Новог Сада. Ученицима млађих разреда представила се кроз стихове о другарству,љубави,породици,школи,симпатијама и свему осталом што обележава детињство и одрастање ђака који су је са великом пажњом и уживањем слушали. Ученици су рецитовали и допуњавали стихове заједно са песникињом, а један одстиховаје гласио овако:“Кад се чита књига-нестаје туга, кад се воли књига-имаћеш__ __ __ __ __!“

Сам назив њене књиге „Срце пуно љубави“ говори нам да су основни мотиви њених песама доброта, срећа, љубав и мир. Перо Зубац у својој рецензији каже:“Будући да је школована за васпитача, Мирјана Петров је врло добро савладала, а ваљда то има везе са њеном личности, школу разумевања деце и споразумевања са децом...И две бајковите приче и скоро све песме говоре о љубави и неопходности да се љубав врати у свако срце.“


Љиљана Крничан

 

Храмовна слава

Храмовна слава „Пренос моштију Светог Саве“

У Мраморку је 19.05.2015.године обележена храмовна слава „Пренос моштију Светог Саве“. Ученици наше школе су са својим наставницима учествовали узаједничкој молитви у цркви и у литији око парка. Након литије у цркви је организовано послужење за децу.

Свечаним прослављањем храмовне славе уз молитву, резање колача са свештеником, литију ипослужење за децу подсетили смо се на значај Светог Саве, првог српског архиепископа и просветитеља.

Љиљана Крничан

 

Спортско пролеће

СПОРТСКО ПРОЛЕЋЕ

У недељи спорта од 11. до 15. маја 2015. године наши ученици су по завршетку

часова били укључени у неколико интересантних дешавања:

Понедељак, 11. мај 2015. године

Нижи разреди:Одржан је турнир „Између две ватре “ од 1. до 4. разреда (девојчице).

У финале су се пласирале двојчице IV-1 и III-1.

Реализован је турнир у фудбалу од 1. до 4.разреда (дечаци).

У финале су се пласирали дечаци IV-2 и III-1.

Уторак, 12. мај 2015. године

Нижи разреди:Oдржанјешахтурнир - свиученицисупохваљени.

Виши разреди:Одигране су две утакмице у малом фудбалу за дечаке:

прва- између 5.разреда и 6. разреда (победили петаци) и

друга- између одељења VII -1 и VII-2 (победилоVII-2).

Среда, 13. мај 2015. године

Нижиразреди:Oдржане су Игре без границаиученици су се такмичили

у скакању у џаку и у ношењу јаја у кашици.

Виши разреди: Одиграна је утакмица између одељења VIII-1 и VIII-2

(победили су дечаци изVIII-2).

Четвртак, 14. мај 2015. године

Нижи разреди:Одржано је финале „Између две ватре“ од 1. до 4. разреда.

Постигнути су следећи резултати:

1.местo: III-1

2.место:IV-1

3.место:IV-2

Финале у фудбалу од 1.до 4.разреда:

1.место IV-2

2. место III-1

3.место IV-1

Виши разреди: Турнир у малом фудбалу-

финале: утакмица је одиграна између ученика петог разреда и VIII-2.

Победници турнира били су ученици петог разреда

(V-1 и V-2 чинили су једну екипу), а победничкаимена су:Матеја Грујичић

(V-1, голман), Лука Карличић (V-1), Стефан Нистор (V-1), Огњен Бундра

(V-2), Милан Павловић (V-2) и Драган Трост (V-2).

Петак, 15. мај 2015. године

Нижи и виши разреди:Иако је у већем делу земље падала киша, око 500 000

деце предшколског и школског узраста је трчало традиционални 25. Крос РТС-а

„Кроз Србију“ са почетком у 10 часова. Знак за старт трке из студија РТС-а

дао је министар просвете, науке и технолошког развоја др Срђан Вербић.

Дугогодишњи циљ ове манифестације је промовисање здравог начина живота

и развијање заједништва.

Наши победници су:

Нижи разреди:Девојчице 1.и 2.разред:Дечаци 1. и 2. разред:

1.местоИсидораПавловић1. место Зоран Папајић

2.местоАнђелаИгњатовић2. место Миодраг Ковачевић

3.местоИвонаНовковић3. место Данило Обрадовић

Девојчице 3. и 4. разред:Дечаци 3. и 4. разред:

1. место Маја Вуловић 1. место Жељко Амбруш

2. место Сара Бјелајац 2. место Вељко Матовић

3. место Миљков Глорија3. место Немања Ковачевић

Виши разреди:Девојчице5.и 6.разред:Дечаци 5. и 6. разред:

1.местоМилица Ђорђевић VI-11. место Милорад Салић V-1

2.местоМарија Стојић VI-12. место Стефан Нистор V-1

3.местоГордана Томановић V-23. место Драган Трост V-2

Девојчице 7.и 8. разред:Дечаци 7. и 8. разред:

1. место Ајла Прашевић VIII-21. место Радиша Новаков VII-1

2. место Милица Млађеновић VIII-22. место Александар Јанковић VIII -1

3. место Анђела Раденковић VII -13. место Давид Чолак VII-2

Љиљана Крничан и Данијела Станковић

 

Мали Пјер

Мали Пјер-додела диплома

Такмичење за најбољу дечију карикатуру „Мали Пјер“за ученике основних школа у Србији

Тема карикатуре била је слободна, а могла је да се односи на права деце и младих у породици, школи, друштвеном окружењу, на оне који их ометају и оне који им помажу да остварују своја права.  У најширем смислу слободна тема пружила је могућност деци за изражавање свог креативног мишљења и критичко опажање света и појава око себе, али пружила им је и могућност да укажу на одрастање без насиља и вршњачку толеранцију.

Ученик IV-1 Александар Суфликар освојио је 1.место на окружном такмичењу у категорији од 1. до 4. разреда за најуспешнију карикатуру  „Мали Пјер“ 2015.

Свечана додела диплома и изложба награђених радова одржана је у ОШ“Мирослав Антић“у Панчеву у понедељак,4.маја 2015.године.

Пријатељи деце Србије честитају награђеним ученицима и захваљују се свим учесницима и наставницима на сарадњи.

Љиљана Крничан


 

Добро сам ту где сам

У недељу, 26. маја, за наставнике ОШ „Сава Максимовић“Мраморак у просторијама школе одржан је једнодневни семинар под називом „Добро сам ту где сам- техника за превладавање стреса запослених у образовању“. Ауторке семинара суОлгица Стојић, Споменка Дивљан, Зорка Петровић иЖивка Комленац, која је уједно била и водитељка програма.

Јавни час физичког васпитања

Ђаци нижих и виших разреда наше школе су тачно у подне, у среду, 22. маја, изашли у школско двориште и на спортском терену имали јавни час физичког васпитања и здравља под називом „Вежбам- јачам тело и развијам идеје“, у оквиру пројекта „ Здравље је култура“. Добро расположени ученици су радили вежбе обликовања које им је показивао наставник физичког васпитања Небојша Томић.

„Витезово пролеће 2013.“

Београдски фестивал писаца за децу је и ове године одржан у Сава центру у Београду 11. маја 2013.

НаXIликовно-литерарни Витезов конкурс стигло је прегршт радова, међу којима су били и радови ученика наше школе.

Жириу чијем саставу су били Добрица Ерић, Недељко Попадић, Милован Витезовић, Раша Попов, Радомир Андрић, Миодраг Јакшић, Љубомир Ћорилић, Света Вуковић, Живорад Радивојевић прегледао је пристигле радове. Међу награђеним радовима су и радови ученика наше школе. Награђени су следећи ученици:

Семинар "Награда и казна"

 

У нашој школи је протеклог викенда одржан семинар под називом „Награда и казна“ – педагошки избор или нужност. Семинару су присуствовале и наше колеге из основне школе „Десанка Максимовић“ из Ковина. Кроз радионичарски рад, дискусије и уз помоћ ПП презентација, аутори и реализатори програма су покушали да нам приближе своје виђење ове теме. Циљеви обуке су: унапређење педагошких компетенција са акцентом на награђивању и кажњавању, увођење иновативне методологије дисциплиновања, едукација о васпитно- образовном моделу „Школа без казни“.

Крос

 

КРОС РТС-А КРОЗ СРБИЈУ

У петак, 18. маја, трком наших забавиштанаца у 10 часова      је  започет крос РТС-а, који се широм Србије одржава по 22 пут.    Такмичење у трчању се као и досад, одвијало на делу                  асфалтираног пута код сеоског парка. <Након најмлађих                учесника трке, уследили су основци. Најдуже растојање, од 600    м, морали су да пређу дечаци седмих и осмих разреда и            њиховим   надметањем овогодишњи крос је завршен. Према евиденцији наставника физичког васпитања Небојше Томића, трчало је 220 ђака наше школе, што је за сваку похвалу. Прикључили су нам се и мали другари из забавишта. Ево и листе освојених места:

"Витезово пролеће"

Као и претходних година и ове године је на ВЕЛИКИ НАГРАДНИ ВИТЕЗОВ КОНКУРС из области литерарног и ликовног стваралаштва стигло прегршт радова.Да би се учествовало на Витезовом наградном конкурсу, потребно јепопунити купон из часописа „Витез“ и са њим послати радове (три песме или три састава или три цртежа, а ако ученик лепо и пише и црта може послати и три писана и три ликовна рада.) На конкурс који је био отворен до 1.априла 2012. године стигло је више од 15 хиљада радова, међу којима су били и радови ученика наше школе.Велики број талентоване деце је награђен, али у поређењу са приспелим бројем радова број награђених је мали.

Дан школе

Сваке године 16. априла наша школа обележава годишњицу свог постојања и том приликом се већ дуги низ година организује свечана приредба у сеоском Дому културе. И ове године наставници и ученици су с великим узбуђењем припремали програм изненађења, уз учешће свих оних који су на себи својствен начин желели да искажу љубав и поштовање према школи. Протеклих дана су сви са осмехом на лицу спремали своје тачке којима ће на сцени очарати верну публику. На видним местима у центру села ученици су окачили прелепо украшене плакате којима позивају све грађане Мраморка да дођу и подрже њихов труд. Свечаност је почела у 18 часова и трајала је све до 19.30 часова.

Игре без граница

Петог маја, по завршетку часова још једне наставне суботе у овој школској години, Вршњачки тим наше школе организовао је више полигонских игара такмичарског карактера симболичног назива Игре без граница. Учествовало је шест екипа ученика виших разреда (свака екипа по шест ученика) а било је, као и увек, и оних који су желели да се накнадно прикључе овом спортском дешавању.

Информације за родитеље будућих првака

Упис у први разред школске 2011/2012. год. обавезан је за децу која до почетка школске године, односно 01.09.2011. имају најмање шест и по, а највише седам и по година. Свако дете може и мора да се упише у школу, без обзира да ли је закаснило са уписом. Веома је важно да своје дете на време упишете у први разред основне школе, да са наставом крене од 1. септембра и да редовно долази у школу. Полазак у школу је свечани тренутак за свако дете, па је важно да све припреме за упис и полазак извршите на време.

Кловн Пацко и Пипи Дуга Чарапа

 3    КЛОВН ПАЦКО И ПИПИ ДУГА ЧАРАПА


     Ученици нижих разреда су имали прилике да 19. априла у сали за физичко васпитање одгледају представу "Кловн Пацко и Пипи Дуга Чарапа". То је савремена прича у којој се случајно нашла деци добро позната Пипи Дуга Чарапа.

Bonton

În şcoala elementară din Maramorac "Săptămâna Copiilor" a marcat o multitudine de activităţi interesante şi evenimente. A fost realizat cross de toamna, elevii au pictat desene pe asfalt cu cretele albe și colorate, au așezat semnele în școala care marchează locurile mai puţin în siguranţă şi au schimbat cadourile între ei (cărţile, posterele, jucării şi benzi desenate).

Дебата ученика и наставника

Дана 24.03.2011. године одржана је дебата у нашој школи. Једну екипу чинили су ученици школа из Гаја, Плочице и Мраморка,а другу по два наставника из сваке од ових школа.

Дебатовала три парламента

У оквиру пројекта ДИЛС, у четвртак, 24. марта, у ОШ "Сава Максимовић" у Мраморку, одржана је трибина, а затим и дебата ученичких парламената три школе, учесница овог пројекта. Дружење је започето трибином на којој је сваки парламент представио свој досадашњи рад.

Помоћ форум

За било који облик помоћи обратите се администраторима или модераторима сајта.

Хвала

Правила форума

Правила учествовања на форуму су следећа:

 

  1. Забрањено је коришћење псовки и вулгарних речи и израза, како у порукама, тако и у корисничким именима. За овај прекршај не постоји упозорење. Свако ко не поштује ово правило ће без икаквог упозорења бити трајно суспендован са Форума.
  2.  Било који вид рекламирања, лични, других сајтова, фирми или организација у постовима, приватним порукама и потписима је забрањен.
  3. Забрањено је вређати или провоцирати чланове Форума по верској, националној, расној, политичкој или било којој другој основи.
  4. Немојте давати своје корисничко име и лозинку другима.
  5. Забрањено је узнемиравати остале чланове путем приватних порука.
  6. Бесмислене, неразумљиве и непотребне поруке ће бити обрисане.
  7. Забрањено је остављање политичких мишљења и политичких парола.
  8. Забрањено је остављање порука са порнографским садржајем и линкова ка торент фајловима.
  9. Уколико на Форуму објављујете текст са интернета или било ког другог медија, дужни сте да наведете извор текста и име аутора ако је познат. У случају да аутор није познат, наведите да Ви нисте аутор текста који објављујете.
  10. Максималан број упозорења које један члан може да добије, је 3. Након тога следи трајна забрана приступа Форуму.

Будите добри, дружите се и уживајте на форуму Основне Школе "Сава Максимовић".

Реч директора

Реч директора...

Добродошли на сајт ОШ "Сава Максимовић" Мраморак.

На овај начин желимо да вас упознамо са нашом школом и могућностима које она пружа ученицима од првог до осмог разреда.

Наш циљ је да развијемо интелектуалне, креативне и социјалне капацитете ученика на начин који ће им омогућити да по својим знањима и умећима буду равноправни грађани света.

Уједно се старамо да створимо безбедно и подстицајно окружење за учење и одрастање свих ђака, тако што у ученицима видимо потенцијалне сараднике за сва питања везана за школу.

Један од циљева нам је да нове технологије буду свакодневица у настави али и да радом на прекограничним пројектима сазнамо, разменимо искуства и  применимо знања других школа из Европске уније.

Надамо се да ће вам се свидети наш сајт и да ћете на њему пронаћи оно по чему се разликујемо од других школа!

 

Директор школе

Снежана Брзован

Нове технологије у настави

     Прошлог месеца је у Новом Саду одржан семинар на коме  је презентовано коришћење и могућности новог наставног средства-интерактивне табле.Наиме, ЦНТИ (Центар за развој и примену науке, технологије и информатике)  је организатор овог занимљивог и корисног семинара, жели да као и до сада, светске трендове у образовној технологији уведе у наше учионице и приближи их широј наставној популацији и наставном процесу.