АКТИВНОСТИ ЗА ВРЕМЕ ТРАЈАЊА ДЕЧИЈЕ НЕДЕЉЕ

Објављено понедељак, 16 октобар 2017 Аутор Љиљана Крничан и Марија Бешлин

АКТИВНОСТИ  ЗА ВРЕМЕ ТРАЈАЊА  ДЕЧИЈЕ НЕДЕЉЕ
     од 2. до 6. октобра 2017. године

Нижи разреди


    Програм активности обележавања Дечије недеље у 2017. години одвијаo се под мотом:  :„Градимо мостове међу генерацијама за радост сваког детета.“

    У нижим разредима реализоване су следеће активности:
У понедељак, 2.10.2017.
године у оквиру  јавне  промоције Дечије недеље у нижим разредима наше школе  ученицима су прочитана дечија права из  Конвенције УН о правима детета  и  песме из „Буквара дечијих права“ Љ.Ршумовића.

 Делегација ученика нижих разреда је положила венац крај споменика палим борцима у Другом светском рату, а затим је посетила  МЗ Мраморак.

    Одржан је  турнир у малом фудбалу за дечаке и елементарна игра „Између две ватре“ у којој су учествовале девојчице нижих разреда.  Одигране су две фудбалске утакмице у којима су у саставу  прве две екипе били дечаци   1. и 2. разреда, а у саставу друге две екипе били су дечаци 3. и 4. разреда. Девојчице  1. и 2. разреда су одиграле елементарну игру „ Између две ватре“, а након њих су „Између две ватре“ одиграле и девојчице 3. и 4.разреда.

У уторак,  3.10. реализовано је “Цртање на асфалту“ на тему :„Градимо мостове међу генерацијама за  радост  сваког детета.“Ученици су кредама у боји веома маштовито представили  како су они  доживели тему овогодишње Дечије недеље.

Ученици нижих разреда учествовали су у јесењем кросу и остварили су следеће резултате:

Девојчице 1.и 2.разред:                                       

1.место М.М.-ученица другог разреда

2.место А.С.-ученица другог разреда

3.место О.Д.-ученица другог разреда

Дечаци 1. и 2. разред:

 1. место В.В.-ученик другог разреда
 2. место В.И.-ученик другог разреда
 3. место Л.Т.-ученик првог разреда

    У среду, 4.10.  ученици су  израђивали  плакате и постере где су текстом и цртежом представили дечија права и којим су су украсили паное у својим учионицама.

    За ученике од 1.до 4.разреда одржан је турнир у шаху.

 

    У четвртак, 5.10. реализована је активност „Деца- деци“ у оквиру које су ученици даривали једни другима књиге, играчке, лепе мисли написане на папиру.

 

    И ове године поводом Дечије недеље организована је  традиционална „Трка за срећније детињство“ у Ковину. Учествовали су и ученици  наше школе који су освојили прва три места на школском кросу, а у „Трци за срећније детињство“  ученик  другог разреда  В.В. освојио је 2. место.

Виши разреди

            У периоду од 2.10. до 6.10. 2017. године  у Основној школи „Сава Максимовић“ у Мраморку обележавала се Дечја недеља. Организоване су и реализоване разноврсне активности у вишим разредима.

           У понедељак су ученици виших разреда даривали ученике нижих разреда књигама и играчкама у оквиру акције „Деца деци“. Разредне старешине су са својим одељењима исписивале лепе мисли,поруке пријатељства,међусобног уважавања,толеранције и лепих манира на плакатима. Ученицима је прочитана Конвенција УН о дечјим правима.

          У уторак је одржан Школски ( јесењи ) крос. По ведром али прохладном времену ученици су учествовали на кросу и постигли запажене резултате. Тако су девојчице из  5. и 6. разреда кроз циљ  прошле: 1. И.П. из 5/1

 1. С.Б. из 6/1
 2. А.И. из 5/1

У 7. и 8. разреду : 1. Г.Т. из 8/2

 1. М.В. из 7/1
 2. А.Н. из 7/1

     Код дечака у 5. и 6. разреду најбржи су били : 1. Б.М. из 6/1

 1. Д.Ш. из 6/1
 2. Н.Д. из 6/1

 У 7. И 8. разреду : 1. М.П. из 8/2

 1. О.Б. из 8/2
 2. С.Н. из 8/1

Свако је дао допринос у складу са својим могућностима и тренутном кондицијом. По завршетку кроса ученици су на циљу послужени соковима.

        У среду у 13:30 одржана је свечана седница  СО Ковин  којој је присуствовала делегација виших разреда наше школе, директорка Бранкица Савић и наставница Викториа Крничан Крстић. Из 8/1 ишли су Л.К. и М.М. и М.П и М.Ш. из 8/2. Одржана је свечана академија поводом Дана ослобођења Ковина. У оквиру културно-уметничког програма учествовали су КУД „Шпанац“ и оркестар из Делиблата. Наставници Виолети Помар уручена је плакета за допринос  у култури  на основу високих пласмана оркестара које предводи и и на тај начин успешно промовише нашу школу.  У кабинету Музичке и Ликовне културе одржани су турнири у игри „Човече не љути се“, где су победили Н.Т. из 5/1, С.Н. из 8/1 и Д.О. из 5/1. У игри „4 у низу“ победио је И.П. из 8/1. Осим наведених игара играо се шах и друштвена игра „Лудило“. Ученици су се забавили и радовали поразу наставница  Милице Илић и Драгане Лазаревић у појединим  играма.  Одржан је турнир у фудбалу. Такмичиле су се екипе 7/1 и 7/2. Утакмица је била неизвесна и завршена је победом 7/1 након бољег извођења пенала. Утакмица 8/1 и 8/2 завршена је победом 8/1 резултатом 4:3.

          У току Дечје недеље замењене су улоге наставника и ученика на часовима Историје, Српског и Немачког језика.

          У четвртак су одржане Асоцијације-на којима су ђаци проверавали своје знање везано за градиво Српског језика и књижевности које је осмислила наставница Драгана Пауновић. На Општинском јесењем кросу под називом „Трка за срећније детињство“  одржаном у Ковину учествовали су наши ђаци. Прво место освојио је С.Н. из 8/1, треће место освојила је Г.Т. из 8/1.

      У петак , 6.10. за све ученике и за педшколце одиграна је  представа  „У цара Тројана козје уши“ у фискултурној сали. Представу  је извео глумац позоришта „Круг“из Београда Милутин Гиги Јевђенијевић .

     По завршетку представе ученици, учитељи и наставници изашли су са осмехом на лицу, видно расположени и  са позитивним утисцима, што је био и циљ Дечје недеље.

                                                                      

Погодака: 1113