Обавештења за ученике осмих разреда

Филтер

ИНФОРМАЦИЈА ЗА УЧЕНИКЕ

ИНФОРМАЦИЈА ЗА УЧЕНИКЕ

Пробни завршни испит за ученике осмих разреда у школској 2016-2017.години одржаће се 7. и 8. априла.

Ученици ће у два дана радити три теста:

-7. априла 2017. године у 12:00 ‒ тест из математике

-8. априла 2017. године у 9:00 – тест из српског, односно матерњег језика и комбиновани тест у 11:30, са паузом од пола сата између два двосатна термина.

 

Пробни завршни испит ће се одржати у фискултурној сали школе.

 

У просторији у којој полаже завршни испит (фискултурна сала) ученик седи на месту са редним бројем који одговара редном броју са збирног списка ученика.

Ученици са собом треба да понесу оверену ђачку књижицу са залепљеном фотографијом.

Прибор за рад који ученици треба да понесу: за српски језик- графитна оловка, хемијска оловка и гумица. За математику – графитна оловка, хемијска оловка, гумица, троугао, лењир, и шестар. За комбиновани тест –графитна оловка, хемијска оловка и гумица.

Од личних ствари дозвољено је да ученици унесу само воду/освежавајући напитак, а све остале личне ствари обавезно се одлажу на посебно место током трајања испита.

ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА РОДИТЕЉЕ И УЧЕНИКЕ ОСМИХ РАЗРЕДА

ОБАВЕШТЕЊЕ  ЗА  РОДИТЕЉЕ  И  УЧЕНИКЕ  ОСМИХ   РАЗРЕДА

Поштовани,

пробни завршни испит за ученике осмих разреда ће се реализовати 07. и 08. априла 2017.године.

Ученици ће у два дана радити три теста ‒ 7. априла 2017. године у 12:00 ‒ тест из математике и тог дана анонимно попуњавају упитник.

Другог дана, односно, 8. априла 2017. године у 9:00 – тест из српског, односно матерњег језика и комбиновани тест у 11:30, са паузом од пола сата између два двосатна термина.

У сусрет Ускрсу

    Уочи ускршњих празника, ученици нижих разреда ОШ“Сава Максимовић“ Мраморак у холу школе фарбали су ускршња јаја. Мраморачки свештеник поклонио је школи ускршња јаја која су деца осликавала. Ученици су са великим одушевљењем учествовали у овом традиционалном обичају и  веома маштовито су офарбали и украсили ускршња јаја, а сваки ученик је кроз ову активност показао своју креативност и оргиналност.

 

    Ускршња јаја су у лепо украшеним корпама  изложена у холу школе, а ученици су у веселој и празничној атмосфери обилазили изложбу радујући се предстојећим празницима.

Успех малих историчара

 

Ученици  ОШ „Сава Максимовић“  из Мраморка,  захваљујући  пожртвованом раду професора   историје  Јелене Дивнић, постижу изузетне успехе. Годинама побеђују на општинском и међуопштинском  нивоу  такмичења. Пласман и учешће на  републичком такмичењу остварено је шест пута.                                                                                                                                                                                       Ове школске године  ученице Милица Ђорђевић VII1  и Дуња Сиљановски VII1 настављају успешан пут својих претходника и под стручним вођством  професора Ј. Дивнић  обезбеђују себи  пласман за републичко такмичење. Све похвале ученицима и професуру.

Статут 2016

Мали Пјер - општинско такмичење

На општинском такмичењу, одржаном 31. мaрта 2016. године,  за најбољу дечијукарикатуру „ Мали Пјер“ награђени су следећи ученици:

 - нижи разреди:

 

  1. Нађа Тасић 4-1, ОШ „Јован Јовановић Змај“ , Ковин

Давид Никола 4-1, ОШ „ Сава Максимовић“, Мраморак

Данило Гулан 4-1, ОШ „Јован Јовановић Змај“ , Ковин

 

  1. Ана Дурда 3-1, ОШ „ Сава Максимовић“, Мраморак

Тамара Ника 3-1, ОШ „ Сава Максимовић“, Мраморак

Предраг Балаж 4-1, ОШ „Јован Јовановић Змај“ , Ковин

 

  1. Ненад Дамњановић 4-1, ОШ „ Сава Максимовић“, Мраморак

Марко Јотић 4-1, ОШ „Јован Јовановић Змај“ , Ковин

Тијана Адамов 4-1, ОШ „Јован Јовановић Змај“ , Ковин

 

- виши разреди:

 

1.   Огњен Бундра 6-2, ОШ „ Сава Максимовић“, Мраморак

Филип Јовић 6-1, ОШ „ Бора Радић“ Баваниште

Катарина Штетић 6-1, ОШ „ Бора Радић“ Баваниште

 

2.   Никола Петров 8-2, ОШ „ Сава Максимовић“, Мраморак

Сава Обрадовић 6-1, ОШ „ Бора Радић“ Баваниште

Милош Мићић 5-1, ОШ „ Сава Максимовић“, Мраморак

 

3.   Мартина Груба 6-2 , ОШ „ Сава Максимовић“, Мраморак

Вељко Матовић 5-1, ОШ „ Сава Максимовић“, Мраморак

Јелена Станковић 6-1 , ОШ „ Бора Радић“ Баваниште

 

 

 

Симултанка

Поводом Дана школе у четвртак, 21.априла 2016.године одржана је шаховска симултанка.

Ратковић Миловану, мештанину Мраморка коме недостаје још један бал до титуле интернационалног мајстора, супротставило се 17 ученика наше школе. Нико није успео да нанесе пораз перспективом шахисти, тако да смо поражени максималним резултатом.

Надамо се да ће оваквих и сличних шаховских дружења бити што више.

 

Дан школе 2016. године

Дана 20.04.2016.године у Дому културе у Мраморку одржана је приредба поводом Дана школе. Програм су извели ученици ОШ“Сава Максимовић“Мраморак. Приредбу су са великом пажњом пратили ученици, родитељи , наставници, радници наше школе који су у пензији, гости Општинске управе Ковин Стојанка Тасић, руководилац одељења за општу управу и јавне службе,Сперанца Козица,Марија Шалипуровић,представник Центра за социјални рад,представници Фонда ПИО и Фонда за здравствено осигурање Ковин,директор средње стручне школе „Васа Пелагић“ Игор Тришић и професори школе,чланови Школског одбора, Савета родитеља и представници МЗ Мраморак.

На почетку програма представило нам се забавиште ритмичкомигром „Мамбо“.Затим су ученицичетвртог разреда извели драматизацију бајке Трнова Ружица, а након тога су прваци одиграли ритмичку игру „Деца су украс света“. После првака су нам се представили рецитатори Софија Савић и Дарије Чолак.Народне игре „Alu Nelu“ и „Банаћанско коло“ извели су ученици другог разреда, а затим су рецитовали Борис Енча и Ања Новичић.

Ритмичку игру са певањем на енглеском језику извели су ученици четвртог и петог разреда. Хор и оркестар наше школе извели су песму „Каљинка“. Драмска секција виших разреда извела је „Необичан час о Шекспиру.“

  На крају су ученици петог, шестог и седмог разреда отпевали песму на енглеском језику „We are the world“ и у веселој атмосфери и на велико задовољство публике приредба је уз музику и песму завршена.Програм је пратила презентација радова наших ученика која је изазвала велику пажњу и интересовање публике.

 

 

Полагање цвећа 16.04.2016.на споменик Сави Максимовићу

  На Дан школе 16.04.2016.године, представници ОШ“Сава Максимовић“Мраморак  и ученици осмог разреда положили су цвеће на споменик Сави Максимовићу. Директор школе Бранкица Савић се обратила  присутнима  рекавши да наша школа носи име револуционара Саве Максимовића који је и сам био учитељ мраморачке школе. Ученици осмог разреда су достојанствено и са великом пажњом учествовали  у свечаном полагању цвећа.

 

Зонска смотра рецитатора

   Зонска смотра рецитатора одржана је 8. априла 2016.године у Ковину у организацији Савеза аматера Војвдине и Центра за културу Ковин. Чланови оцењивачке комисије били су: Александар Волић, редитељ, председник комисије, Миланка Стефановић, професор, члан и Катарина Ленхарт Петрик, професор,члан комисије. У категорији млађег узраста учествовало је тридесет ученика, а у категорији средњег узраста тридесет девет ученика. Нашу школу су представљали ученици Софија Савић, 4. разред која је рецитовала песму Душана Радовића „Плави зец“ и Борис Енча, ученик 5. разреда који је рецитовао песму Саше Божовића „Кад са тетком на пијацу пођем“. Ученици су добили Захвалнице за учешће на 47.Зонској смотри рецитатора „Песниче народа мог“.

Први мај

Обавештавамо ученике да се у складу са Правилником о школском календару за

основне школе са седиштем на територији АП Војводине за школску 2014-2015.годину,

обележава Празник рада, који пада у петак и суботу, 1. и 2. маја 2015.године као

нерадни и ненаставни дан.

Дан школе

Дан школе

Ове године, част нам је и задовољство да се похвалимо, уз Дан школе свечано је обележена и јубиларна педесета година од изградње нове школске зграде. Уз помоћ многобројних пријатеља из других школа из околине и наших вредних ученика и наставног особља, реализовали смо бројне активности које су обележиле скоро читаву једну недељу – од 14. до 20. априла.

У уторак, 14. априла, али и у петак 17. априла, одигране су пријатељске фудбалске утакмице између ученика виших разреда ОШ “Паја Маргановић“ из Делиблата и наших ђака, а већ 15.4. организован је турнир у шаху, у оквиру кога смо имали прилике да „укрстимо мачеве“ са ученицима ОШ „Бора Радић“ из Баваништа.

Највише пригодности оставили смо ипак за Дан школе, 16. април, када смо на приредби у Дому културе „Мраморак“ представили кратак филм, који прати нашу школу још од времена када се она градила, а у складу са тим, посетиоци су имали прилике да погледају и изложбу старих фотографија у холу поменуте просторије. На приредби смо уз филм могли погледати и модерно извођење бајке „Снежане и седам патуљака“ у реализацији ученика четвртог разреда; затим драмску секцију која је приредила комад из Нушићевог дела „Госпођа министарка“; хор, рецитаторе, као и народне игре у извођењу КУД-а „Мраморак“, чији су наши ђаци чланови.

Петак, 17. април, био је у духу поезије. Ученици наше школе су на Књижевном дану имали прилике да представе публици своје песме које су објављене у збиркама „Сто младих талената“ и „Мајко, теби на дар“, као и награђене радове на многобројним литерарним конкурсима. Свакако, ова манифестација не би била потпутна без чувене антологије песама „Дринина зрнца“ коју је саставила Дрина Васојевић, пензионисана наставница српског језика. Она је читав радни век провела у нашој школи, а ова збирка песама представља плод тог рада. У њој се налазе песме њених ђака које је годинама сакупљала, а недавно и објавила. Наставница Дрина је на Књиженом дану успела да нас на тренутак врати у прошлост, сети драгих људи и ситуација, а што је најбитније, да нам опет приушти ону мрву детињства и наших ђачких (песничких) почетака.

На самом крају обележавања ове свечаности одгледали смо филм о Михјлу Пупину. Иако је последња активност у оквиру свих ових дана, не може се рећи да је најмање битна, већ напротив – приуштила нам је једно дивно дружење и опуштање, а уз све то, било нам је занимљиво и понешто смо научили.

Захваљујемо се свима који су нам помогли да своје идеје спроведемо у дело и тиме улепшамо наш празник!

Невена Савковић

alt

 alt

alt

 alt

Пробни завршни испит


Министарство просвете науке и технолошког развоја РС у циљу припреме ученика осмог разредаза завршни испит и ове године организује пробни завршни испит.
Осим симулације завршног испита, циљ организовања пробног завршног испита је тај да се неколико недеља пред завршни испит види колико су ученици у овом тренутку спремни за завршни испит и на чему треба радити у наредном периоду.
Пробни завршни испит за школску 2014/2015. годину организоваће се 24. и 25. 04. 2015. године.
У свим основним школама на територији Републике Србије ученици осмог разреда ће 24.04.2015. године, од 12 до 14 часова, у оквиру пробног завршног испита полагати тест из математике. У суботу, 25.04.2015. године, од 9 до 11 часова, ученици ће полагати тест из српског/матерњег језика, а од 11:30 до 13:30 часова комбиновани тест (биологија, географија, историја, физика и хемија).

Ученици ће у петак 24.04.2015, након теста из математике анонимно попуњавати кратак упитник за потребе редовних истраживања које Завод за вредновање квалитета образовања и васпитања спроводи на узорцима у складу са законским надлежностима. Истраживања се односе на развој тестова, нивое остварености образовних стандарда, као и поједине услове у којима се ученичка постигнућа остварују.

Списак докумената који се обавезно доносе на пробни завршни испит: ученик који полаже пробни завршни испит мора код себе имати оверену ђачку књижицу са залепљеном фотографијом.

Списак прибора за рад на пробном завршном испиту: за српски језик- графитна оловка, хемијска оловка и гумица; за метематику –графитна оловка, хемијска оловка, гумица, троугао, лењир и шестар.

Од личних ствари на испит се може унети само вода/освежавајући напитак, а све остале ствари обавезно се одлажу на посебно место током трајања испита.

УСКРС У НАШОЈ ШКОЛИ

Поводом предстојећих празника,

ученици ОШ „Сава Максимовић“ уз помоћ својих

учитеља и наставника реализовали су неколико

занимљивих активности. У холу школе организовано

је традиционално фарбање јаја поводом Ускрса.

Машта малишана добила је крила и из ње су

произишли различити мотиви славља и симбола

овог великог празника, којима су их они украсили.

Такође је спроведен и ликовни конкурс на ову тему,

а по завршетку свих радова, приређена је продајна изложба.

Срећне празнике жели Вам колектив

ОШ „Сава Максимовић“ из Мраморка!

Невена Савковић

 

alt alt

alt alt

 

Сат за нашу планету

Наша школа увек је радо прихватла многе занимљиве и

корисне акције, тако да смо и ове године искључили струју

на један час у оквиру пројекта „Сат за нашу планету“.

Ученицима је објашњен значај спровођења овог пројекта

и они су радо изашли у сусрет овој идеји, тако што су

осликали интересантне радове на ову тему

које смо излошили у холу школе.

Невена Савковић

Ускрс

Свим ученицима и њиховим родитељима желимо срећне ускршње празнике

ХРИСТОС ВOСКРЕСЕ

Обавештење

Обавештавамо ученике да ће се у четвртак,

02.04.2015.године настава одвијати

према распореду часова за петак.

Пролећни распуст почиње у петак,

03. априла 2015. године, а завршава се у

понедељак, 13. априла 2015. године.

Дан школе

 
 
 
 
 
 

Дан школе

            Поводом Дана школе, који се обележава 16.04.2014.године, ученици су

заједно   са    наставницима   осмислили   и    реализовали   приредбу   у Дому

културе у   Мраморку   15.04.2014. године. Том приликом  је  изведен  пригодан

програм  у  коме  су  учествовали  ученици  свих  разреда  наше  школе.

DSCF6446

 

Ученици 3-1 и  3-2  одељења су у оквиру тачке Ритмичке секције извели                                    кореографију  на  тему  „Планета“,  забавиштанци  су  нас  развеселили игром уз                                       песму  „Мамбо“,   а   ученице   шестог  разреда   извеле   су   тачку   уз   песму                                       „И да могу“.   Луткарска   секција   је  показала своје умеће  представом                                                     „Наочаре“,  а драмска секција и ученици виших разреда су извели представу                                   „Свињар“.

 

alt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                                                                   Оркестар школе је  извео композиције  „Валцер“ ,  „Банаћанско коло“ ,  „Девојачко                                      коло“ и „Игра“ а ученик шестог разреда је самостално извео „Етиду „.

 Посебно  су  се  истакли  рецитатори песмама:  „ Нема за мачке школе“,                                        „Тајна“,   „Љутито   мече“,   „Бака  на  рингишпилу“   и   „Замисли  сестро  слатка“.

На  сам  Дан   школе,  16.04.2014. године  и  запослени  у  школи   су                                            обележили   овај дан дружењем и послужењем.

                                                                                  Даниела Главонић

                                                                       Викторија Крничан Крстић

 

 

 
 

Пролећне активности

 
 
 

Пролећне активности

Ученици наше школе су током протеклих дана реализовали активности које су предвиђене у оквиру акције „Спортско пролеће“. Наиме у предиоду од 10. априла до 16. априла 2014.године у школи су одржале многобројне активности. 10. и 11. априла одржан је турнир у одбојци а учесници су били ученици виших разреда. Прво место освојила је екипа одељења 8-2, друго место је освојила екипа одељења 7-2 а треће место је освојила екипа одељења 6-2. У четвртак 10.4. и понедељак 14.4.2014.године одржан је турнир „Између две ватре“ у коме су учествовали ученици нижих разреда. Прво место је освојила екипа одељења 4-2, друго место је освојила екипа одељења 3-2 а треће место екипа одељења 4-1 . У петак 11.4.2014.године одржан је турнир у малом фудбалу у коме су учествовали ученици нижих разреда. Прво место је освојила екипа 4-1 одељења, друго место је освојила екипа одељења 3-2, а треће место је освојила екипа одељења 4-2 Поред ових активности, одржан је и турнир у шаху, прво место је освојио И.П., ученик 4-1 одељења, друго место је освојио Л.К., 4-1 одељења а треће место је припало ученику М.М. 3-2. У одељењима виших разреда прво место је освојио Д.Б., 7-2, друго место М.М. 7-2, а треће место М.Ш. 7-2. Понедељак, уторак и среда су били резервисани за ученике Ученичког парламента, Вршњачког тима и Форум театра, наиме они су испланирали и реализовали акцију кречења зида у дворишту школе. Започето је и цртање графита по зиду али због временских услова ( кише) акцију ћемо довршити када се будемо вратили са распуста.

Даниела Главонић

Драгана Лазаревић

 

 

 
 

Саветник за планирање каријере у Мраморку

 
 
 

Саветник за планирање каријере у Мраморку


       И ове године, као и наколико претходних, нашу школу је посетила Јелена   Богданов,   саветник  за  планирање  каријере  у  Националној служби за  запошљавање.  Наиме,  у оквиру вишегодишње сарадње са овом   установом,   дана   27.02.2014.  године  обављено је тестирање ученика осмих разреда са циљем што бољег избора занимања, односно избора  средње школе.  Коришћени  су  тестови  способности  и тестови професионалнох интересовања. Повратну информацију и индивидуални разговор   са   сваким учеником,   Јелена  Богданов   обавила је02. 04. 2014. године.

 

Поред осталих активности које се обављају у оквиру професионалне оријентације, а пре свега радионица програма „Професионална оријентација на преласку у средњу школу“, свакако ће помоћи ученицима да боље сагледају своја интересовања, способности и могућности и на основу тога донесу праву одлуку у вези са избором средње школе.

педагог школе,

Даниела Главонић

 

 

Презентација средњих школа

 
 
 

 

 

,

Дан1а 01.04.2014.године у нашој школи је одржана презентација ковинске Гимназије и економске школе „Бранко Радичевић“. Биљана Јереминов, професорка хемије и Милица Покрајац, професорка латинског и француског језика су ученицима осмих разреда наше школе одржале краће предавање о гимназији и економској школи у Ковину. Пре свега су говориле о смеровима који постојеу овој школи. Наиме, гимназија ће школске 2014-2015.године уписати одељења општег и друштвено-језичког смера. Економска школе ће уписати одељења смера економски техничар и пословни администратор. Поред тога, ђаци су имали прилике да чују да је школа опремљена савременим наставним средствима као и да постоје велике могућности образовања, бројне ваннаставне активности и секције. Ученици су добили промотивни материјал у виду фасцикли и флајера са неопходним информацијијама у вези са овом школом.

педагог школе

Даниела Главонић

 

Дан школе

ОШ „Сава Максимовић'' сваке године 16. априла обележава свој дан. Тако је било и ове школске године. Прослава је одржана у сали Дома културе Мраморак сапочетком у 19 часова, уз верну и бројну публику. Водитељке програма су биле Марија Цветковић и Марина Дробњак, ученице одељења 8-2.

Посета Петници

Истраживачка станица ,,Петница" је један од најсавременијих истраживачких центара, окренут новим знањима, технологијама и вредностима у којој се млади таленти иновативно научно образују и подстичу. Позната је и угледна у нашој земљи и свету. Основана је 1982. године и налази се у близини Ваљева и Петничке пећине, а још је познати српски географЈован Цвијић сматрао да је овајлокалитет (на коме је касније и изграђена), идеалан за оснивање установепри тадашњој Високој школи у коме би се млади окупљали и бавили науком.

Maтематичко такмичење "Мислиша"

Математичко такмичење "Мислиша 2013" одржано је 14. марта 2013. године у 520 школа широм Србије, уз учешће преко 41.000 ученика! Ученици наше школе (њих 48) је и ове године учествовало на такмичењу и постигнути су завидни резултати. Координатор такмичења у нашој школи  је била учитељица Мариника Пурић.

 

 

Луткарска секција у нашој школи

Луткарска секција је почела са својим радом почетком школске 2010/2011. год. Њени полазници су били ученици ­II2одељења, а секцијом је руководила учитељица Мариника Пурић. Током те године на часовима луткарске секције посматрали смо и анализирали луткарске представе, у складу са тадашњим интересовањима. Часу су присуствовали сви ученици из одељења.Временом су ученици показали различите склоности према одређеним дисциплинама и свако је кренуо ка томе што га је занимало.

МЛАДИ ПИСЦИ

ЗАБОРАВЉЕНА

Сви кажу:" Добро се добрим враћа!" То је донекле тачно, али у свету окрутности и нехвалности ову пословицу можемо "ставити у једну изношену и исхабану кесу и бацити у једну реку коју су људи својом немарношћу загадили". Тако сам и ја ко и ова пословица сада заборављена!

Тест - шести разреди

Овде можете погледати графички приказ успеха одељења шестих разреда на пробном тесту из области биологије, географије, историје и физике.

Информатор

Изашао је нови број информатора школе.