Приредба и хуманитарни базар за крај школске године

Објављено четвртак, 27 јун 2024 Аутор Ирена Крничан
Крај школске године обележили смо завршном приредбом и хуманитарним базаром који су се одржали 25.6.2024. у Дому културе у Мраморку. Приредба је била одржана у част ђака осмог разреда, али и у част свих оних који су нашу школу представљали на бројним такмичењима.
Први део програма био је посвећен малим матурантима и ђацима осталих разреда који су били успешни на такмичењима опшинског, окружног и републичког нивоа, док је други део програма имао забавни карактер. Програм су водиле ученице шестог разреда, Лара Буљугић и Лара Вукотић. Поред приредбе, ђаци су у холу Дома културе продавали рукотворине које су направили заједно с учитељима и наставницима у последњим недељама школске године. Сакупљени приход ученици су донирали и тиме показали изузетне врлине, хуманост, доброту и снагу заједништва.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
На почетку приредбе Драгана Пауновић, разредни старешина осмака, поделила сведочанства ученицима, похвалнице ђацима с одличним успехом, као и посебне дипломе Доситеј Обрадовић за постигнут изузетан успех из одређених предмета.
Јанош Амбруш добио је Похвалницу за одличан успех, као и Доситејеве дипломе за предмете: Физичко васпитање, Музичка култура и Енглески језик. Вељко Веселић Околи је поред Похвалнице за одличан успех носилац Доситејевих диплома за предмете: Физичко васпитање, Музичка култура и Енглески језик. Никола Вукотић добио је Похвалницу за одличан успех и Доситејеве дипломе из Физичког и Музичког. Лана Дучић је осим Похвалнице за одличан успех добила Доситејеву диплому из Музичке културе. Милица Матовић остварила је успехе из Физичког васпитања и Музичке културе, те је тако из ових предмета понела Доситејеве дипломе, а Јовани Ника су осим Похвалнице за одличан успех додељене Доситејеве дипломе из: Математике, Физике, Музичке културе, Хемије и Енглеског језика. Ђаци који су добили Доситејеве дипломе за успехе из Музичке културе су: Оливера Дурда, Василије Ивезић, Дуња Обрадовић и Миљана Трмчић.
Након доделе сведочанстава, похвалница и посебних диплома публици и учесницима програма обратила се и директорка школе, Љиљана Крничан. Затим су додељене похвале за Спортисту и Ученика генерације. За Спортисту генерације проглашена је Милица Матовић, а носилац Дипломе Вук Караџић и похвале Ученик генерације у школској 2023/2024. години је Јована Ника.
Осмацима су се потом на бини придружили и ученици и ученице осталих разреда који су током ове школске године били успешни на опшинским, окружним и републичким такмичењима. Те ђаке књигама је наградило Наставничко веће, а Опшинтска управа Ковина доделила је награде онима који су били најбољи на окружном, покрајинском и репбуличком нивоу.
Награђени међу нижим разредима јесу: у Трци за срећније детињиство, међу другацима, најбржи су били: Анђела Албу (треће место), Петра Андрејевић (прво место – Трка за срећније детињство), Лазар Бокшан (друго место – Трка за срећније детињство), Вук Вукотић (прво место – Трка за срећније детињство), Александар Николић (прво место – Трка за срећније детињство), као и Анастасија Вујовић која је осим другог места у Трци за срећније детињство освојила и прво место на ликовном конкурсу Свети Сава. Ученик трећег разреда, Алекса Игњатовић, заузео је је трећи пласман у Трци за срећније детињство. Исто тако успешни били су и ђаци четвртог разреда. Катарина Вујичић била је трећа на Трци за срећније детињство, а прва на литерарном конкурсу Свети Сава. Јулијана Вујовић заузела је треће место како на ликовном тако и на литерарноом конкурсу Свети Сава. Ученик Тадија Микша био је први на Трци за срећније детињство, трећи на Опшинском такмичењу из математике, а истакао се и у рецитовању на румунском језику. Као један од најбољих у Опшитни Ковин пласирао се на Зонску смотру рецитатора. Никола Ника показао је добро знање из математике, те је заузео друго место на Опшинском такмичењу. Страхиња Полић је заузео треће место у Трци за срећније детињство, друго место на ликовном конкурсу Свети Сава, а био је и похваљен због учешћа на Опшинском такмичењу из математике. Лара Стојановић је такође била међу најбржим ученицама четвртог разреда, те је тако освојила високо друго место у Трци за срећније детињство. Она је успехе остварила и на литерарном конкурсу Свети Сава, на коме је била друга, као и на Опшинском такмичењу из математике, на ком је била трећепласирана.
Вредни, креативни и успешни били су и ученици и ученице виших разреда. Најбољи у петом разреду били су: Алекса Бокшан, Катарина Бошковић, Андрија Гобељић, Дејана Ника, Душица Раденковић, Лазар Рековић и Душица Трмчић.  Рад нашег петака, Алексе Бокшана, био је изложен на ликовном конкурсу На путу ветрењаче снова. Он је, као Дејана Ника, освојио награду на конкурсу Сцена, маска, костим, лутка. Креативност је показао и Лазар Рековић освојивши треће место на ликовном конкурсу Свети Сава, док је Душица Раденковић добила награду на литерарном конкурсу Цврчак и другари. Петаци, међу којима Алекса Бокшан, Катарина Бошковић, Андрија Гобељић, Дејана Ника, Душица Раденковић и Душица Трмчић, су као чланови орекстра добили прву награду и лауреат на Републичком такмичењу оркестара, као и прве награде на претходним нивоима такмичењима. Исто тако за прво место на Републичком такмичењу орекстара и лауреат, као и за прва места на осталим нивоима били су похваљени и ђаци шестог разреда: Снежана Булевски, Лара Буљугић, Нада Веселић Околи, Лара Вукотић, Дуња Кањевац, Мирјана Николић, Кристина Павловић и Невена Пауновић. У Трци за срећније детињство посебно су се истакли: Нада Веселић Околи (прво место), Лара Вукотић (друго место), Михајло Дамњановић (друго место), Страхиња Јовановић (треће место), Дуња Кањевац (треће место) и Андрија Милановић (прво место). Не треба изоставили и остале успехе шестака: Лара Буљугић била је прва на литерарном конкурсу Свети Сава, трећа на Опшинском такмичењу из српског језика, трећа на Опшинском такмичењу из историје, друга на Окружном такмичењу из српског језика и језичке културе и друга на Опшинском такмичењу Шта знаш о здрављу. Лара Вукотић била је другопласирана на литерарном конкурсу Свети Сава, другопласирана на ликовном конкурсу Свети Сава, првопласирана на Опшинском такмичењу из Математике, трећепласирана на Опшинском такмичењу из српског језика и биологије, другопласирана на Окружном такмичењу из српског језика и језичке културе, трећа на окружном из биологије, прва како на на Опшинском тако и на покрајинском нивоу такмичења Шта знаш о здрављу. Она је, такође, освојила другу награду на конкурсу Дани библиотеке – Небо под којим сам рођена. Милан Дучић, Мирјана Николић и Кристина Павловић похваљени су за учешће на Опшинском такмичењу из физике, док је Дуња Кањевац показавши високу креативност носилац друге награде на конкурсу Сцена, маска, костим, лутка.
Ђаци осмог и седмог разреда који су понели прву награду на Републичком такмичењу оркестара и Лауреат, као и прве награде на претходним нивоима такмичења јесу: Илина Заволовшек, Матеја Модошан, Вук Несторовић, Николина Санковић, Јована Живанов, Страхиња Нистор, Андрија Полић, Милица Стојанов, Матеја Тодоровић, Лука Томашевић, Јанош Амбруш, Вељко Веселић Околи, Никола Вукотић, Селди Дишани, Василије Ивезић, Милица Матовић, Модошан Катарина, Славиша Музуровић као и Јована Ника.
Једна од врло успешних седмакиња у овој школској години била је Јована Живанов. Јована је освојила треће место на литерарном конлурсу Свети Сава, прво место на ликовном конкурсу Свети Сава, треће место на Општинском такмичењу из физике, трећу награду на конкурсу Српски језик има само нас, награду на ликовном конкурсу Мотиви српске традиције, као и друго место на републичкој смотри Дани ћирилице. Јована је похваљена и за учешће на Опшинском такмичењу из енглеског и немачког језика. Такође, похвалу за учешће на Опшинском такмичењу из немачког језика добио је и Вук Несторовић. Лука Томашевић је освојио трећи пласман у Трци за срећније детињство, а Милица Стојанов била је другопласирана.
Када је реч о осмацима и оствареним успесима током 2023/2024. морамо споменути Јаноша Амбруша који је био други на Опшинском такмичењу из хемије. Он је похваљен и због учешћа на Опшинском такмичењу из хемије. Ништа мање успешан на Опшинском нивоу такмичења из енглеског био је Вељко Веселић Околи који је заузео, такође, друго место. Никола Вукотић и Милица Матовић били су међу најбржима, те је Никола освојио друго место, а Милица прво у Трци за срећније детињство. Ђак генерације, Јована Ника, била је друга на Опшинском из енглеског језика, друга на Опшинском такмичењу из физике и хемије. Она је похваљена и за учешће на Опшинском такмичењу из математике.
Резултатима на такмичењима допринели су и учитељи, наставници, ментори ученика и учесника такмичења: Зоран Ђурић, Лућијан Чолак, Владимир Радуловић, Александра Сорајић, Вања Остојин, Јован Мерћа, Зинета Рашовић, Драгана Пауновић, Милица Илић, Милош Савић, Бранкица Савић, Мариника Пурић, Ирена Крничан, Душка Мосуровић
и Виолета Помар.

Крај приредбе био је обојен музиком, игром и рецитацијом. Оркестар је вече улепшао Руском игром Петра Илича Чајковског, увертиром Орфеј у подземљу Жака Офенбаха, као и песмом Бела Ћао, коју је отпевала Катарина Модошан. Јована Ника је одсвирала Валцер бр.2 од Дмитрија Шостаковича, а . Лара Буљугић је на клавиру извела Марш из балета Крцко Орашчић, као и Тему из балета Лабудово језеро. Стихове су ове вечери казивали Никола Вукотић и Катарина Павловић. Никола је рецитовао „Поносну песму“ Добрице Ерића, док је Кристина говорила стихове песме „Шта је то срећа“.
Програм су затворили трећи и други ансамбл КУД-а „Мраморак“. Трећи ансамбл представио се Сиротицом и Играма из Херцеговине, а други Влашким играма.
Захваљујемо се свима који су у програму учестовали, као и онима који су нашој приредби присуствовали.
Погодака: 902