Засађено дрво у школском дворишту поводом 200 година од оснивања школе у Мраморку

Објављено субота, 20 март 2021 Аутор Љиљана Крничан

Бели дуд (Morus alba) који је засађен у школском дворишту поводом овогодишњег јубилеја наше школе, обележавања 200 година од оснивања, поклонила је породица Живковић која је пореклом из Мраморка.


 


Проф.др Драгољубу Живковићу који је 1953. године завршио осмогодишњу школу у Мраморку дугујемо велику захвалност за иницијативу и залагање да се дрво

засади у дворишту наше школе.
Гледо Живковић, бивши ученик школе у Мраморку  и Владо Живковић су Бели дуд поклонили школи и у присуству ученика који су са великом пажњом пропратили овај свечани догађај засадили га у школском дворишту 9. марта 2021.године.


    Мраморак је првог учитеља имао 1821. (био је свештеник, Вилхем Ланг)који је дошао из Немачке, за немачку наставу. Пошто је настава могла бити извођена само у приватним кућама, Ланг је 08.09.1821. предао писмени захтев Регименти у Панчеву за доделу плаца за изградњу школе и цркве. У октобру 1821. додељена су оба плаца и убрзо се приступило оснивању народне школе за српску и за румунску децу. Тако ће у Мраморку, све до 1945., постојати три наставе, а некад и три школе.


    Свечаном догађају су поред ученика млађих разреда који су на настави били у преподневној смени присуствовали и њихови учитељи и наставници који су окупљеним ученицима објаснили значај овогодишњег јубилеја.

Погодака: 61